Persian
دوره 38، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 38 شماره 1 صفحات 119-107 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML


History

How to cite this article
Darabi Shahmari S, Ahmadabadi A. Determining the Biogeomorphic Feedback Windows Located in the Riparian Area of the Taleqan River, Iran. GeoRes 2023; 38 (1) :107-119
URL: http://georesearch.ir/article-1-1466-fa.html
دارابی شاهماری سحر، احمد آبادی علی. تعیین موقعیت پنجره‌های بازخوردی بیوژئومورفیک در حاشیه رودخانه طالقان. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1401; 38 (1) :107-119

URL: http://georesearch.ir/article-1-1466-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه ژئومورفولوژی، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
چکیده   (364 مشاهده)
اهداف: پوشش گیاهان حاشیه­ای رودخانه، علاوه بر تلاش برای ایجاد یک زیستگاه پایدار بر ویژگی لندفرم­های مرتبط نیز تاثیرگذار هستند و می­توانند سبب پایداری لندفرم رودخانه­ای شوند. در این مطالعه، وسعت فضایی پنجره­های بازخوردی بیوژئومورفیک در رودخانه طالقان در دوره ۱۴۰۰-۱۳۷۰ مورد بررسی قرار گرفت.
روش‌شناسی: در این پژوهش میدانی از ۴ دوره تصاویر ماهواره­ای و عکس­های هوایی مربوط به سال­های ۱۳۷۰، ۱۳۸۰، ۱۳۸۵ و ۱۴۰۰ استفاده شد. پس از تصحیح هندسی تصاویر، رودخانه بر اساس روش سیستم واحدهای ژئومورفیک رودخانه‌ای بازه­بندی شد و موقعیت کلنی­های گیاهی با مساحت تقریبا پایدر در هر یک از بازه­ها تعیین شد. سپس، ویژگی­های این پنجره­­ها شامل فرآیند اکولوژیک (تراکم و قطر ساقه، ارتفاع پوشش گیاهی و پوشش کف)، مورفومتریک (سطح آسیب) و بیوژئومورفیک (وقوع لندفرم­های انباشتی بیوژئومورفیک) طی بازدید میدانی بررسی شد. داده­ها با استفاده از آزمون آماری مجذور کای و تهیه مدل مفهومی تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: ۸۲ پنجره بازخوردی بیوژئومورفیک نسبتاً پایدار در حاشیه رودخانه طالقان تشخیص داده شد که در ۷/۷۰% از آنها لندفرم­های انباشتی بیوژئومورفیک مشاهده شد. فرصت­های مناسب برای توسعه کلنی­های گیاهی در بالادست رودخانه، به­‌خصوص در بازه­های ۱ تا ۳ مشاهده شد. به سمت پایین دست رودخانه در بازه­های ۴ و ۵ به دلیل افزایش مداخلات انسانی و به‌خصوص کانالیزه­سازی رودخانه، احتمال بسیار کمتری برای توسعه زیستگاه­های گیاهی و تاثیر بر ثبات لندفرم رودخانه وجود داشت. ارتباط مستقیمی بین استقرار لندفرم‌های انباشتی بیوژئومورفیک با قطر و ارتفاع ساقه و تراکم پوشش گیاهی وجود داشت.
نتیجه‌گیری: در مدیریت رودخانه طالقان، باید به احیای اکوسیستم­های حاشیه­ای با کاهش سطح مداخلات انسانی و ایجاد زمینه مساعد برای توسعه پنجره­های بازخوردی بیوژئومورفیک توجه نمود. استقرار پایدار پنجره بازخوردی بیوژئومورفیک به معنای استقرار پایدار زیستگاه­های گیاهی حاوی گیاهان مهندس است که منجر به حفظ و توسعه زیستگاه و نیز ثبات لندفرم می­شود.

 
واژه‌های کلیدی:

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA