Persian
دوره 37، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 37 شماره 1 صفحات 26-15 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

How to cite this article
Ali Akbari E, Mousakazemi S, Gholami S. Physical Form Coherence from Connectivity Point of View; Case Study of Shiraz, Iran. GeoRes 2022; 37 (1) :15-26
URL: http://georesearch.ir/article-1-1235-fa.html
علی اکبری اسماعیل، موسی کاظمی محمدمهدی، غلامی سمیه. انسجام فرم کالبدی از منظر ارتباط‌پذیری؛ مطالعه موردی شیراز. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1400; 37 (1) :15-26

URL: http://georesearch.ir/article-1-1235-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
* نشانی نویسنده مسئول: تهران، مینی سیتی، بلوار ارتش، ابتدای شهرک نفت، خیابان نخل، ساختمان مرکزی دانشگاه پیام نور
چکیده   (1769 مشاهده)
اهداف و زمینه‌­ها: طرح‌های توسعه شهری سعی در بازگرداندن پویایی و سرزندگی به ‏بافت‌های شهری دارند؛ اما بی توجهی به ساختار موجود و ‏الگوبرداری از طرح‌های پیشین سبب شده تا تعریف فرم پایدار ‏شهری به چالشی برای برنامه‌ریزان شهری بدل شود.‏ هدف این مقاله تبیین شکل منسجم شیراز مبتنی بر مفهوم «ارتباط‌پذیری» بود.
روش­‌شناسی: این پژوهش توصیفی-تحلیلی به روش اسنادی و میدانی در سال ۱۴۰۰ انجام شد. این مطالعه در شیراز انجام شد و حجم نمونه بلوک‌های شهری و خیابانی و پهنه‌های عملکردی مناطق ۱۱‌گانه این شهر بود.
یافته‌­ها: مراکز ارتباط‌­پذیر شهر از نظر هندسی و عملکردی تا هنگامی که تمام تاثیرات بین مراکز در حوزه واحد اتفاق می‌افتد بر یکدیگر تاثیر می‌گذارند. بنابراین قبل از اعمال تغییرات در فرم کالبدی هر یک از مناطق شهر شیراز، باید تبعات آن در موضع‌های متاثر مدنظر واقع شود. این تبعات با توجه به موقعیت موضع مدنظر نسبت به اولویت تاثیرگذاری حوزه نفوذ عدد مرز هر بلوک، تاثیرگذاری در مراکز شبکه پیچیده و مراکز ارتباط‌پذیر، ساختار نامنظم، کنترل و ارتقای ساخت‌وساز، جمعیت و میزان برخورداری از شاخص‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و کالبدی، بررسی می‌شود.
نتیجه­‌گیری: در فرآیند برنامه‌ریزی شهری، نباید تغییرات در هریک از مناطق را به ‌عنوان یک منطقه، مستقل قلمداد کرد و ضرورت دارد الگوی ارتباط‌پذیری در برنامه‌ریزی و مدیریت توسعه شهری را  برای سازمان‌دهی منظم مورد توجه قرار داد و اثرات آنها را در راستای دستیابی به انسجام در فرم بکار برد.
واژه‌های کلیدی: