Persian
دوره 39، شماره 4 - ( 1403 )                   جلد 39 شماره 4 صفحات 503-493 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML


History

How to cite this article
Yaghmaei J, Darskhan R, Abdollahzadeh Taraf A. Factors Influencing the Urban Fabric Decay in Haft Chenar and Bryanak Neighborhoods, Tehran. GeoRes 2024; 39 (4) :493-503
URL: http://georesearch.ir/article-1-1676-fa.html
یغمایی جواد، درسخوان رسول، عبداله‌زاده طرف اکبر. عوامل موثر بر فرسودگی بافت محلات هفت چنار و بریانک، تهران. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1403; 39 (4) :493-503

URL: http://georesearch.ir/article-1-1676-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه معماری و شهرسازی، دانشکده معماری و هنر، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
چکیده   (459 مشاهده)
اهداف: معضل فرسودگی را می‌توان نوعی بیماری شهری در ابعاد مختلف دانست. هدف از انجام این پژوهش، بررسی عوامل کالبدی موثر بر فرسودگی بافت شهری محلات هفت چنار و بریانک در منطقه ۱۰ شهرداری تهران بوده است.
روش‌شناسی: این مطالعه توصیفی-تحلیلی در سال ۱۴۰۳ در محلات هفت چنار و بریانک واقع در منطقه ۱۰ شهرداری تهران به انجام رسید. پس از مطالعه مبانی نظری و بررسی میدانی مناطق مورد مطالعه، معیارها و شاخص‌های مرتبط با فرسودگی بافت شهری شناسایی و بر اساس آنها پرسش‌نامه‌ ۲۰سواله تدوین شد. برای بررسی پایایی، ۳۵ پرسش‌نامه به صورت پایلوت توزیع شده و داده‌ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تحلیل شدند. سپس پرسش‌نامه در میان ۲۵ نفر از متخصصان و کارشناسان حوزه‌های مرتبط توزیع شد. فرآیند وزن‌دهی به کمک مقایسات زوجی انجام شد سپس، با استفاده از نرم‌افزار Expert Choice و روش AHP، وزن هر شاخص محاسبه شد. وزن نهایی شاخص‌ها براساس میانگین نظرات کارشناسان به‌دست آمد. برای اولویت‌بندی محلات، پرسش‌نامه در میان ۳۷۸ نفر از ساکنین محلات به صورت تصادفی توزیع شد. داده‌ها با استفاده از روش Topsis تحلیل شد.
یافته‌ها: شاخص کیفیت ساخت‌وساز با وزن ۲۸۶/۰، شاخص شبکه معابر با وزن ۱۹۴/۰ و تراکم جمعیتی با وزن ۱۷۲/۰ به‌ترتیب اولویت‌های اول تا سوم معیارهای موثر را دریافت نمودند. شاخص‌های نور و روشنایی (۱۶۵/۰) و محیط زیست شهری (۱۸۳/۰) نیز اهمیت کمتری نسبت به سایر عوامل داشتند. محلات هفت چنار ۱ و بریانک ۱ به دلیل عملکرد بهتر در شاخص‌های کیفیت ساخت‌وساز و شبکه معابر در رتبه‌های اول قرار گرفتند، در حالی که محلات هفت چنار ۴ و بریانک ۴ در انتهای رتبه‌بندی قرار داشتند.
نتیجه‌گیری: کیفیت ساخت‌وساز بیشترین تاثیر را در رتبه‌بندی محلات داشته و پس از آن شبکه معابر و زیرساخت‌های شهری تعیین وضعیت فرسودگی محلات نقش کلیدی ایفا می‌کنند.

 
واژه‌های کلیدی: