Persian
دوره 38، شماره 4 - ( 1402 )                   جلد 38 شماره 4 صفحات 558-549 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML


History

How to cite this article
Mehri Gharabolia B, Haghlesan M, Saghafi A. Examining the Role of Urban Design According to the Components of Subjective Perception and Its impact on the Presence of Citizens. GeoRes 2023; 38 (4) :549-558
URL: http://georesearch.ir/article-1-1559-fa.html
مهری قاراب علیا بهرام، حق‌لسان مسعود، ثقفی آرش. بررسی نقش طراحی شهری مبتنی بر مولفه‌های ادراک ذهنی و نقش آن بر حضورپذیری شهروندان. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1402; 38 (4) :549-558

URL: http://georesearch.ir/article-1-1559-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه معماری و شهرسازی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
2- گروه معماری و شهرسازی، واحد ایلخچی، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلخچی، ایران
چکیده   (920 مشاهده)
اهداف: تصور ذهنی حاصل تعامل انسان با فضا و زمان بوده و حاوی مولفه‌های مکانی، زمانی و انسانی است که بیانگر احساسات و تصور ذهنی شخص از یک منظره است. پژوهش حاضر در پی آن بوده که عوامل و معیارهای موثر بر ارتقای ادراک و تصویر ذهنی شهروندان از فضای شهری را شناسایی کند.
روش‌شناسی: این پژوهش از نوع کاربردی بوده در سال ۱۴۰۲ در شهر تبریز به انجام رسید. از میان پیاده‌راه‌های شهری، چهار پیاده‌راه اصلی شهر تبریز با استفاده از نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شد. جامعه آماری عابرین شهری این پیاده‌راه‌ها بوده که از میان آنها ۱۰۰ نفر با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شدند. به طوری که سهم هر یک از پیاده‌راه‌ها ۲۵ نفر تعیین شد. ابزار پژوهش پرسش‌نامه ۴۰ گویه‌ای بود که با استفاده از مطالعه پیشینه و نظریات مرتبط طراحی شد. برای تجزیه و تحلیل یافته‌ها از آزمون کای اسکوار و همبستگی پیرسون استفاه شد.
یافته‌ها: در مجموع پیاده‌گذرهای شهر تبریز هم برای زنان و هم برای مردان مثبت ارزیابی شده ولی زنان به دلیل پررنگ‌تر جلوه‌دادن حضورپذیری، تاثیر بیشتری از گذرها پذیرفته‌اند.
نتیجه‌گیری: ارتقای حضورپذیری در شهروندان طبق مطالعات انجام‌شده به‌ترتیب با سه بُعد تصویر ذهنی، مفهوم خوانایی و مفهوم سرزندگی مرتبط است. مهم‌ترین تاثیر در بین مولفه‌های ذهنی مربوط به بُعد تناسبات و در بین مولفه‌های طراحی شهری به بُعد طبیعت تعلق داشته و در زمینه حضورپذیری نیز به‌ترتیب مولفه‌های تصویر ذهنی و پس از آن مولفه‌های خوانایی و سرزندگی قرار داشتند.
 
واژه‌های کلیدی: