Persian
دوره 37، شماره 4 - ( 1401 )                   جلد 37 شماره 4 صفحات 483-475 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

How to cite this article
Parsaei K, Amoughin Z, Abbasi A, Mahkoee H. Geopolitical Analysis of Natural and Human Capabilities of Fars Province to Achieve Environmental Development. GeoRes 2022; 37 (4) :475-483
URL: http://georesearch.ir/article-1-1382-fa.html
پارسایی کیامرث، زین العابدین عموقین یوسف، عباسی علیرضا، مهکویی حجت. تحلیل ژیوپلیتیک توانمندی‌های طبیعی و انسانی استان فارس برای دستیابی به توسعه زیست‌محیطی. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1401; 37 (4) :475-483

URL: http://georesearch.ir/article-1-1382-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه جغرافیا، واحد نجف‌آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف‌آباد، ایران
چکیده   (756 مشاهده)
اهداف: تاثیرگذاری سیاست‌های ملی و تصمیمات کشورها، بر تغییر اشکال و ابعاد عملکرد فیزیکی زمین، به درجه‌ای رسیده است که مسایل زیست‌محیطی در قلمروهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای ماهیتی ژئوپلیتیکی پیداکرده است و توان متفاوت هر محیط جغرافیایی موقعیت متفاوتی را برای آن منطقه فراهم نموده است. هدف از این تحقیق، بررسی توان‌های طبیعی و انسانی تاثیرگذار بر توسعه زیست‌محیطی استان فارس بود.
روش‌شناسی: این تحقیق پیمایشی در سال ۱۴۰۱ در استان فارس به انجام رسید. جمع‌آوری داده‌ها با استفاده از پرسش‌نامه و مطالعه پیشینه تحقیقاتی و نیز مطالعه ویژگی‌های منطقه شکل گرفت. لیست معیارها و شاخص‌های موثر بر توسعه زیست‌محیطی استان فارس با سنجش نظرات کارشناس تهیه شد و سپس برای وزن‌دهی از روش‌های ویکور، تاپسیس و انتروپی شنون استفاده شد. جامعه آماری مورد مطالعه، ۱۵۸ نفر از کارشناسان و متخصصین حوزه علوم سیاسی و ژئوپلیتیک در استان فارس بودند که به‌صورت هدفمند انتخاب شدند. با توجه به تنوع روش‌های مورد استفاده و تفاوت وزن‌های به‌دست آمده، برای تعیین وزن نهایی از روش کپلند استفاده شد.
یافته‌ها: چهار معیار اقتصادی، اجتماعی، محیطی و فرهنگی- گردشگری به عنوان عوامل موثر بر توسعه زیست‌محیطی استان فارس شناخته شدند. در معیار اقتصادی به ترتیب عوامل توسعه معادن و کارخانجات، زیرساخت، سطح رفاه، تکنولوژی، اشتغال و سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی، در معیار محیطی، عوامل منابع طبیعی، شبکه‌های آبی، شبکه‌های ارتباطی، توپوگرافی، پراکنش نقاط جمعیتی و دریاچه و تالاب‌ها، در معیار اجتماعی، عوامل سطح آگاهی و اطلاعات، ساختار جمعیت، عملکرد زیست‌محیطی، مشخصات قومی- فرهنگی و آموزش، و در معیار فرهنگی- گردشگری نیز، گردشگران خارجی، آثار باستانی ملی، آثار جهانی و گردشگران داخلی به ترتیب اولویت بر توسعه زیست‌محیطی استان فارس تاثیرگذار بوده‌اند.
نتیجه‌گیری: برای دستیابی به اهداف زیست‌محیطی، برنامه‌ریزی توسعه توان‌های انسانی و محیطی در راستای حفظ محیط‌زیست برای نسل‌های آتی ضروری است. برنامه‌ریزی هر یک از مولفه‌های مورد نظر سبب تاثیر مستقیم و نیز غیرمستقیم بر سایر مولفه‌ها می‌شود.
واژه‌های کلیدی:

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA