Persian
دوره 37، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 37 شماره 3 صفحات 349-339 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

How to cite this article
Behrouzi H, Zand Moghadam M, Kamyabi S. Modeling the Resilience of the City Against Natural Hazards with Emphasis on Landslide (Case study: Ghaemshahr City). GeoRes 2022; 37 (3) : 4
URL: http://georesearch.ir/article-1-1353-fa.html
بهروزی حمزه، زند مقدم محمدرضا، کامیابی سعید. مدل‌سازی میزان تاب‌آوری شهر در برابر مخاطرات طبیعی با تاکید بر رانش زمین (مطالعه موردی: شهر قائمشهر). فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1401; 37 (3) :339-349

URL: http://georesearch.ir/article-1-1353-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران
چکیده   (1288 مشاهده)
اهداف: شهرهای تاب‌آور شهرهایی هستند که از توسعه تاب‌آوری گسترده‌تر در زندگی اقتصادی و اجتماعی، زیرساخت‌ها و نهادهایش حمایت می‌کند؛ همچنین شهرهای تاب‌آور آسیب‌پذیری در برابر رویدادهای شدید را کاهش می‌دهند و به‌طور خلاقانه به تغییرهای زیست‌محیطی، اقتصادی و اجتماعی به‌منظور افزایش پایداری بلندمدت خود پاسخ می‌دهند. لذا هدف از این پژوهش مدل‌سازی میزان تاب‌آوری شهر در برابر مخاطرات طبیعی با تاکید بر رانش زمین در شرایط بحرانی بود.
روش‌شناسی: روش به‌کاررفته در این پژوهش، بهره‌گیری  از نرم‌افزار GIS 10.3 به‌منظور تعیین نقاط دارای تاب‌آوری بیشتر و استفاده از روش‌های الگوریتم ژنتیک و هوش ازدحامی ذرات و برنامه‌نویسی آنها در محیط متلب است تا با استفاده از آن مهم‌ترین مولفه‌های تاب‌آوری شهر و راهکارهای موثر در تقویت تاب‌آوری مشخص شوند.
یافته‌ها: تحقیق پیش رو طی 2 مرحله صورت گرفته که در مرحله اول، ابتدا با استفاده از فرآیند سلسله‌مراتبی میزان تاب‌آوری نقاط شهری در برابر رانش زمین تعیین شد و پس از آن با ترکیب همه مولفه‌های ذکرشده نقشه نهایی مخاطره تهیه شد. در مرحله دوم برای تعیین مهم‌ترین مولفه‌های تاب‌آوری شهر، 32 شاخص از مولفه‌های تاب‌آوری بر اساس 4 معیار (کالبدی-فضایی، اقتصادی، اجتماعی، نهادی) تدوین و با استفاده از روش الگوریتم ژنتیک مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت 3 نقطه از شهر به ترتیب پارک تلار، استادیوم شهید وطنی و پارک سراج، به‌عنوان مناطق دارای تاب‌آوری بیشتر انتخاب و اولویت‌بندی شدند؛ سپس به‌منظور تایید و مقایسه یافته‌های تحقیق توسط الگوریتم ژنتیک از روش هوش ازدحامی ذرات بهره گرفته شد.
نتیجه گیری: تفاوت معنی‌داری از لحاظ تاب‌آوری در بین مناطق شهر وجود دارد که افزایش میزان تاب‌آوری شهر قائمشهر در مرحله اول نیازمند تقویت و اصلاح ساختارهای محیط طبیعی و سپس حفظ و نگهداشت محیط ایمن است.
 
شماره‌ی مقاله: 4
واژه‌های کلیدی:

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA