Persian
دوره 36، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 36 شماره 2 صفحات 136-125 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

How to cite this article
Nazemi G, Rezazadeh R, Saghatoleslami A, Sarvari H. The Coordinated Planning Theory (The Interacted Theory with Official Structural Elements of Iran’s Urban Planning Environment). GeoRes 2021; 36 (2) :125-136
URL: http://georesearch.ir/article-1-996-fa.html
ناظمی غلامرضا، رضازاده راضیه، ثقه‌الاسلامی عمیدالاسلام، سروری هادی. نظریه برنامه‌ریزی هماهنگ (نظریه همکنش با عناصر ساختار رسمی محیط برنامه‌ریزی شهری ایران). فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1400; 36 (2) :125-136

URL: http://georesearch.ir/article-1-996-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
2- گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران
چکیده   (7203 مشاهده)
اهداف: چندوچون برنامه‌ریزی شهری انجام گرفته در هفت دهه گذشته کشور و نپرداختن بـه چـارچوب‌ندی نظریـه بومی همراســـتــا بـا ویژگی‌هـای محیط برنامه‌ریزی کشـــور، امروزه ناســـازگاری‌ها و ناهماهنگی‌های فراوان برنامه‌ریزی، برنامه‌ریز و برنامه‌های شهری را آشکار کرده است؛ هدف این پژوهش دستیابی به نظریه برنامه‌ریزی شهری همکنش با عناصر ساختار رسمی محیط برنامه‌ریزی ایران است.
روش‌شناسی: این پژوهش دارای رویکرد انتقادی و در شمار پژوهش‌های کیفی است و "نظریه داده بنیاد کالسیک" شالوده فراهم‌سازی آن است. گفتگوهای نیمه‌ساختاریافته هدفمند با ۳۰ تن خبره و پژوهش اسنادی ۱۰۰ سند علمی و پژوهشی چاپ شده (۱۳۷۰ تا ۱۳۹۸) داده‌های بایسته و بسنده را برای کدگذاری به کمک نرم‌افزار MAXQDA فراهم نمود و در گام‌های تحلیلی و چرخ‌های-بازخوردی (گردآوری داده‌ها و کدگذاری باز، بنیادی، گزینشی، نظری) و مرور ادبیات تخصصی پژوهش انجام شد و روایی آن، با مرور ادبیات و دو شیوه (ارزیابی به کمک (هفت سنجه استراوس و کوربین) و ارزیابی به کمک (پرسش‌های کرسول) گواهی شد.
یافته‌ها: در فرآیند پیونددهی و مفهوم‌سازی (۸۶۰ کد باز) به کمک «خودنوشت‌ها» و مشارکت گفتگوشوندگان، کدهای بنیادی «ساختار کالن برنامه‌ریز»، «نظریه‌ها و چارچوب‌های نظری و محیط برنامه‌ریزی» شناسایی و به کمک الگوی گراف، ساختار نهادینه (رسمی) برنامه‌ریزی، عنصرهای «ساختار نهادینه برنامه‌ریزی شهری» و کد بنیادی الگوی هماهنگی عناصر ساختار نهادینه برنامه‌ریزی شهری شناسایی شد و سپس سه مقوله بنیادی ناهماهنگی و ناسازگاری در فرآیند فراهم‌سازی و انجام برنامه، ناسازگاری و ناهماهنگی چارچوب‌های نظری الگوی برنامه ریزی و ناهماهنگی در حکمروایی شهری روشن گردید.
نتیجه‌گیری: پژوهش نشان داد؛ انگاره هماهنگی کانون مقوله‌ها و کدهایی است که به نظریه همکنش با عناصر ساختار رسمی محیط برنامه‌ریزی ایران رهنمون دارد و پدیده کانونی پژوهش که نظریه پژوهش را نشان می‌دهد، برنامه‌ریزی هماهنگ است که راهبردهای «راهبری نظری: هماهنگساز فرآیند برنامه‌ریزی و راهبری عملی: هماهنگ‌ساز نقش، دیدگاه، همکنشی و ... نهادها و بهره‌وران برنامه‌ریزی» را در بر دارد. 
واژه‌های کلیدی:

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA