اهداف: پژوهش حاضر با هدف تبیین اثرگذاری مولفههای برنامهریزی شهری مسکن اجتماعی به منظور افزایش سطح پایداری اجتماعی انجام شد.
روششناسی: پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی بوده و در سال ۱۴۰۳ در محدوده مسکن مهر شهرستان تربت جام انجام شد. جامعه آماری نیز شامل ساکنان محدوده شهرستان تربت جام بود که بر مبنای آخرین سرشماری نفوس و مسکن ۲۶۷۶۷۱ بود. تعداد نمونه بر اساس فرمول کوکران ۳۸۳ نفر بهدست آمد و نمونههای در دسترس به صورت تصادفی مورد پرسش قرار گرفتند. پس از تهیه پرسشنامه و تایید روایی آن توسط متخصصین، پرسشنامه آماده شد. همچنین برای تعیین پایایی پرسشنامه از آزمون کرونباخ استفاده شد و ضریب آلفا برابر با ۹۸۹/۰ بهدست آمد که نشان داد پرسشنامه بهخوبی پایا و سوالات آن دارای همبستگی درونی مناسبی هستند. برای تجزیه و تحلیل یافتهها از آزمون تی تکنمونهای (روش پارامتریک) در محیط نرمافزار ۲۰ SPSS استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل روابط بین متغیرهای برنامهریزی شهری مسکن اجتماعی از تکنیک دیمتل بهره گرفته شد و به صورت مقایسه زوجی و دو به دویی، متغیرها نسبت به هم مقایسه شدند.
یافتهها: متغیر پایداری مسکن با میانگین (۶۵/۳)، شمول اجتماعی (۶۳/۳)، دسترسی به مسکن مناسب (۶۲/۳)، و بهرهوری فضایی (۶۰/۳)، بهترتیب از بیشتر به کمتر، بر افزایش سطح پایداری اجتماعی اثرگذاری مثبتی را داشتند.
نتیجهگیری: از نظر متغیرهای مرتبط با برنامهریزی شهری مسکن اجتماعی، متغیرهای پایداری مسکن، موقعیت مکانی، کاربری مناسب زمین و توجه به افراد کمدرآمد و سالمندان بیشترین اثرگذاری را دارند. همچنین شاخصهایی همانند بهرهوری فضایی مسکن، کیفیت مسکن، استفاده از فنّاوری مدرن و مشارکت در ساخت مسکن منجر به از دستدادن سطح پایداری اجتماعی در بین مساکن مهر شده و مهمترین متغیر در پایداری مسکن است.