Persian
دوره 38، شماره 4 - ( 1402 )                   جلد 38 شماره 4 صفحات 468-459 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی کيفی |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML


History

How to cite this article
Ahmadi Naftchali N, Khoshkam M, Sarvar R. Identifying and Prioritizing the Impact of Tourism Development Indicators on the Prosperity of Rural Handicraft Cooperatives in the Northern Savdkouh County. GeoRes 2023; 38 (4) :459-468
URL: http://georesearch.ir/article-1-1520-fa.html
احمدی نفت چالی نرگس، خوشکام مانا، سرور رحیم. شناسایی و اولویت‌بندی شاخص‌های توسعه گردشگری و تاثیرات آن بر رونق تعاونی‌های صنایع‌ دستی روستایی در شهرستان سوادکوه شمالی. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1402; 38 (4) :459-468

URL: http://georesearch.ir/article-1-1520-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه گردشگری و هتلداری، دانشکده مدیریت، واحد تهران غرب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3- گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده   (511 مشاهده)
اهداف: تعاونی‌های صنایع دستی در مناطق روستایی نقش مهمی را در جذب گردشگران ایفا می‌کنند. هدف این پژوهش شناسایی و اولویت‌بندی شاخص‌های توسعه گردشگری و تاثیرات آن بر رونق تعاونی‌های صنایع‌ دستی روستایی بود.
روش‌شناسی: پژوهش حاضر از نوع توصیفی-پیمایشی بوده و در حیطه تحقیقات کاربردی دسته‌بندی می‌شود  که در سال ۱۴۰۱ در سوادکوه شمالی انجام شد. داده٬های این پژوهش با استفاده از پرسش‌نامه محقق‌ساخته گردآوری شد. ابعاد و معیارهای موثر بر توسعه صنعت گردشگری با مطالعه سایر پژوهش‌های انجام‌شده تهیه و در قالب پرسش‌نامه در اختیار جامعه خبرگان (ده نفر) قرار داده شد. طی دو دوره بازبینی توسط خبرگان مورد نظر، گزینه‌های تکراری حذف شد و پرسش‌نامه ۵۵ گزینه‌ای تهیه شد. نمونه مورد مطالعه ۳۰ نفر از کارشناسان توریسم و گردشگری بود که با استفاده از نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. برای انعکاس ارتباطات متقابل میان معیارها از تکنیک دیمتل استفاده شد. داده‌ها با استفاده از روش ANP تحلیل شد.
یافته‌ها: مهم‌ترین شاخص‌های توسعه گردشگری و رونق تعاونی‌های صنایع دستی عبارت بودند از بُعد فرهنگی-اجتماعی، بُعد زیست‌محیطی، بُعد اقتصادی، افزایش درآمد و اشتغال و روحیه کارآفرینی. افزایش درآمد و اشتغال بیشترین تاثیرگذاری و بیشترین تعامل را با سایر معیارها داشتند. براساس اولویت‌بندی معیارهای اصلی، بُعد فرهنگی-اجتماعی در اولویت اول، بُعد زیست‌محیطی در اولویت دوم و افزایش درآمد و اشتغال در اولویت سوم قرار داشتند. در نهایت مشخص شد زیرمعیار نگرش مثبت مردم نسبت به گردشگری و ضعف زیرساخت‌های موجود در اولویت‌های اول و دوم قرار دارد.
نتیجه‌گیری: نگرش مردم نبست به پدیده گردشگری در بُعد فرهنگی-اجتماعی، ضعف زیرساخت‌های گردشگری و فاصله از روستا و بازارهای فروش در بُعد زیست‌محیطی، ایجاد و افزایش فرصت‌های شغلی در بُعد افزایش درآمد و اشتغال مهم‌ترین معیارهای تاثیرگذار بر توسعه صنعت گردشگری است.
واژه‌های کلیدی:

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA