Persian
دوره 38، شماره 4 - ( 1402 )                   جلد 38 شماره 4 صفحات 480-469 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML


History

How to cite this article
Kalooti M. Zoning and Locating Tourist Sites (Sports-Recreation) in Dena Area Using ECE and STCC Combined Model. GeoRes 2023; 38 (4) :469-480
URL: http://georesearch.ir/article-1-1519-fa.html
کلوتی محدثه. پهنه‌بندی و مکان‌یابی نواحی گردشگری (ورزشی-تفرجی) در منطقه دنا با استفاده از مدل ترکیبی ECE و STCC. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1402; 38 (4) :469-480

URL: http://georesearch.ir/article-1-1519-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
گروه تربیت بدنی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران
چکیده   (1053 مشاهده)
اهداف : امروزه مفهوم ظرفیت بُرد که بیانگر حداکثر تعداد کاربرانی است که از یک منطقه طبیعی ورزشی و یا تفرجی در یک زمان معین بدون ایجاد تغییر و آشفتگی در محیط استفاده می‌کنند، ‌در مدیریت کاربرد گسترده‌ای دارد. هدف از این مطالعه، تعیین ظرفیت بُرد تفرجی و ورزشی منطقه دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد بود.
روش‌شناسی: پژوهش حاضر از نوع ترکیبی بوده و در سال‌های ۱۳۹۹-۱۴۰۰ در منطقه دنا انجام شد. از مدل ارزیابی توان اکولوژیکی (ECE) و ظرفیت بُرد گردشگری ورزشی (STCC) استفاده شد. از سیستم اطلاعات جغرافیایی نیز برای روی‌هم‌گذاری لایه‌ها و ترسیم نقشه‌ها استفاده شد. پس از تعیین کاربری‌های موجود، سه نوع ظرفیت بُرد فیزیکی، واقعی و موثر برآورد شد. در ادامه، پهنه‌های مناسب برای انواع تفرج متمرکز و گسترده شناسایی شدند.
یافته‌ها: ظرفیت بُرد فیزیکی منطقه مطالعاتی ۱۸۲۵۵۶۰۰ نفر در روز برآورد شد. ۵ عامل محدود‌کننده و ۱۳ پارامتر به عنوان ضریب در محاسبه ظرفیت بُرد واقعی منطقه مطالعاتی استفاده شد که نتیجه حاصل برابر با ۲۴۱۵۲۱۵۸ نفر در روز بود. به منظور محاسبه ظرفیت بُرد موثر از پارامترهای مدیریتی استفاده شد. در این میان، بیشترین امتیاز به‌ترتیب متعلق به "تنوع کاربری‌های تفرجی" و "تنوع کاربری‌های ورزشی" (۴/۳ و ۳/۳) و کمترین امتیاز متعلق به "بهداشت و سلامت" (۶/۱) بود. بر این اساس، ظرفیت بُرد موثر برای منطقه مطالعاتی ۱۰۶۲۶۹۴۹ نفر در روز تعیین شد. منطقه مورد مطالعه براساس گردشگری متمرکز و گسترده به چهار ناحیه تقسیم شد که عبارت بودند از اکوسیستم کوهستانی-جنگلی، کوهستانی، دشتی و مرتعی و آبی.
نتیجه‌گیری: فعالیتهای گردشگری از نوع متمرکز که در بخش‌ شمالی منطقه مطالعاتی و در اکوسیستم کوهستانی و جنگلی و نیز اکوسیستم دشتی انجام می‌شوند، بیشترین میزان آسیب را وارد ساخته‌اند. 
 
واژه‌های کلیدی: