Persian
دوره 38، شماره 3 - ( 1402 )                   جلد 38 شماره 3 صفحات 298-287 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML


History

How to cite this article
Momenzadeh S, Ghadiri M, Faraji Sokbar H, Torkashvand Z, Khorasani M. Small and Medium Businesses in the Shemiranat Tourist villages. GeoRes 2023; 38 (3) :287-298
URL: http://georesearch.ir/article-1-1475-fa.html
مومن‌زاده شبنم، قدیری مجتبی، فرجی سبکبار حسنعلی، ترکاشوند زهرا، خراسانی محمدامین. شناسایی فرصت‌های کسب‌وکارهای کوچک و متوسط در روستاهای گردشگری شمیرانات. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1402; 38 (3) :287-298

URL: http://georesearch.ir/article-1-1475-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه جغرافیای انسانی و برنامه‌ریزی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده   (536 مشاهده)
اهداف: یکی از زمینههایی که میتواند جامعه روستایی را از رخوت و سستی خارج نماید، ایجاد کسب­وکار در زمینه گردشگری روستایی است. پیش­ شرط تحقق این مهم، شناسایی کانون­ های دارای مزیت گردشگری و بررسی ظرفیت­ های بالقوه موجود طبیعی و بومی مردمان روستایی است. این پژوهش با هدف شناسایی فرصت ­های نواحی روستایی در راستای توسعه کسب­ و ­کارهای کوچک و متوسط مبتنی بر گردشگری در روستاهای منطقه شمیرانات انجام شد.
روش­ شناسی: این تحقیق از لحاظ ماهیت توصیفی تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش‌ حاضر روستاهای هدف گردشگری سه دهستان لواسان بزرگ و کوچک و رودبارقصران از شهرستان شمیرانات بود که به روش نمونه ­گیری خوشه­ ای فضایی انتخاب شدند. نمونه­ های مورد مطالعه با استفاده از روش گلوله ­برفی به تعداد ۳۱۳ نفر انتخاب شدند. اطلاعات از طریق مطالعات میدانی و با استفاده از ابزار پرسش‌نامه محقق ­ساخته گردآوری شدند. برای تعیین پایایی و روایی ابزار پژوهش از روش ضریب آلفای کرونباخ و روش اعتبار محتوا استفاده شد. داده ­ها با استفاده از آزمون T زوجی در محیط نرم­افزار ۲۲SPSS  تحلیل شد.
یافته­ ها: ۶ شاخص و ۸۴ مولفه به عنوان فرصت­ های موثر بر توسعه کسب و کارهای کوچک تا متوسط در روستاهای مورد مطالعه شناسایی و در قالب پرسش‌نامه ارزیابی شد. پس از دو دوره بازبینی خبرگان، تعداد مولفه ­ها به ۸۰ مورد کاهش یافت. اعتبار پرسش‌نامه با ضریب آلفای کرونباخ ۸۵/۰ تایید شد. فرصت­های مناسب توسعه گردشگری شامل شش فرصت اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، زیرساختی امکاناتی، فضایی، روان­شناختی و جاذبه ­ای بود که طبق نتایج آزمون T زوجی، از این میان، فرصت­ های جاذبه­ ای، روان ­شناختی و فرصت ­های زیرساختی امکاناتی به عنوان مهم ­ترین فرصت­ های پیش ­رو در محیط­ های روستایی منطقه شمیرانات شناسایی شدند.
نتیجه­ گیری: فرصت‌های قابل توجهی در ابعاد مختلف برای توسعه گردشگری و رشد اقتصاد منطقه لواسان وجود دارد که در این تحقیق مهم ترین آنها فرصت های جاذبه ای، روان‌شناختی و زیرساختی شناخته شده است.
 
واژه‌های کلیدی:

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA