Persian
دوره 37، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 37 شماره 1 صفحات 125-111 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

How to cite this article
Mahmoudzadeh H, Aghayari Hir T, Hatami D. Study and Analysis of the Elderly Population of the Iran. GeoRes 2022; 37 (1) :111-125
URL: http://georesearch.ir/article-1-1134-fa.html
محمودزاده حسن، آقایاری توکل، حاتمی داود. بررسی و تحلیل وضعیت سالمندی جمعیت ایران. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1400; 37 (1) :111-125

URL: http://georesearch.ir/article-1-1134-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، دانشکده برنامه‌ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2- گروه علوم اجتماعی، دانشکده حقوق و علوم اجتماعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
چکیده   (1894 مشاهده)
اهداف: هدف از پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل وضعیت سالمندی (۶۵ساله و بالاتر) جمعیت ایران، بود.
روش‌شناسی: روش تحقیق پژوهش حاضر ترکیبی از روش‌های توصیفی-تحلیلی، اسنادی و تحلیل ثانویه بوده و تحقیق بر اساس هدف، کاربردی است. برای تحلیل و ارزیابی نماگرهای جمعیت‌شناسی سالمندان ایران از اطلاعات و داده‌های سرشماری‌ سال ۱۳۹۵ استفاده ‌شد. به ‏منظور بررسی ویژگی‏های فضایی جمعیت سالمند از نسبت سالمندی، نسبت وابستگی کل، نسبت وابستگی سالمندان، وضعیت جنسیتی سالمندان، ضریب سالمندی یا شاخص سالخوردگی و شاخص سه‌سطحی سازمان ملل استفاده شد. برای تحلیل فضایی شاخص‏های ذکرشده از نرم‌افزار Arc GIS ۱۰.۸ به کار گرفته شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که میانگین جمعیت سالمندان کل ایران برای سال ۱۳۹۵ برابر با ۱/۶% است. گیلان با ۹/۸% جمعیت سالمندان، پیرترین استان و سیستان و بلوچستان با ۲/۳%، جوان‌ترین استان ایران بودند. از نظر شاخص سه‌سطحی سازمان ملل، استان‌های سیستان و بلوچستان و هرمزگان جوان، اصفهان، تهران، مازندران، گیلان و استان آذربایجان شرقی سالخورده و بقیه استان‌های ایران بزرگسال بودند. استان گیلان به ترتیب با ۴۳/۳۶ و ۱۴/۱۲ کمترین میزان وابستگی و بیشترین میزان نسبت وابستگی سالمندان را به خود اختصاص داد. ۵۸/۲۲% استان‌های ایران با سالمندی مردانه و ۴۲/۷۷% با سالمندگی زنانگی مواجه بودند.
نتیجه‌گیری: جمعیت ایران، دوران جوانی خود را پشت سر گذاشته و با روندی صعودی، در حال ورود به میانسالی و سالخوردگی است. این روند در برخی مناطق ایران تند‌تر و برخی کندتر است. به صورت کلی وضعیت و توزیع فضایی سالمندی استان‌های ایران به این نحو است که به ترتیب بیشترین مشکل در استان‌های شمالی و در مرحله بعد در استان‌های مرکزی است. لذا برنامه‌های دولت برای حل این مشکل به صورت کوتاه، میان و بلندمدت باید با اولویت استان‌های شمالی و سپس استان‌های مرکزی و در مراحل بعد استان‌های مرزی جوان‌تر باشد. روند صعودی شاخص سالخوردگی جمعیت ایران بیانگر آن است که دوران بحران پیری در جمعیت ایران چندان دور از انتظار نبوده و باید آن را مهم‌ترین چالش پیش ‌رو در نظام برنامه‌ریزی توسعه و موثر بر تمام جنبه‌های مدنظر قرار دهند.
 
واژه‌های کلیدی: