Persian
دوره 36، شماره 3 - ( 1400 )                   جلد 36 شماره 3 صفحات 241-233 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

How to cite this article
Gharehbaglou M, Reshad L. Characterizing imageability in Gajar houses of Tabriz. GeoRes 2021; 36 (3) :233-241
URL: http://georesearch.ir/article-1-1100-fa.html
قره‌بگلو مینو، رشاد لاله. عوامل تصویرپذیر در خانه‌های دوره قاجار در شهر تبریز. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1400; 36 (3) :233-241

URL: http://georesearch.ir/article-1-1100-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران
* نشانی نویسنده مسئول: تبریز، میدان ساعت، خیابان مصلی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، دانشکده معماری و شهرسازی. کدپستی: 5164736931
چکیده   (1411 مشاهده)
اهداف: انسان با آمیختن داده‌های محسوس و نامحسوس فضا، برای تعامل و زندگی در فضا، تصاویری شبیه به نقشه را در ذهن خود ثبت می‌کند. این تصاویر نشان می‌دهد که مردم چگونه محیط پیرامون خود را در ذهن خویش ساختار می‌دهند. لذا وجود مولفه‌هایی در فضا با قابلیت تصویرپذیری بالا می‌تواند کیفیت ادراکی ناظر را در فضا ارتقا بخشد. هدف اصلی پژوهش حاضر نیز تبیین عوامل تصویرپذیر در فضای زندگی خانه‌های دوره قاجار در شهر تبریز بود.
روش‌شناسی: پژوهش پیمایش کمّی حاضر بر عملکرد خانه‌های سنتی دوره قاجار در شهر تبریز با مشارکت ۱۸۷ نفر از زنان و مردانی که در این خانه‌ها تجربه زیسته داشتند در سال ۱۳۹۸ انجام شد. افراد با روش نمونه‌گیری گلوله‌برفی انتخاب شدند. روش گردآوری اطلاعات به‌کمک نقشه‌های شناختی بود که به‌کمک ساکنین خانه‌ها، در دو ماه متوالی و در فصل تابستان انجام شد. متغیرهای گزینشی ساکنین شناسایی شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به‌صورت تحلیل عامل اکتشافی و با استفاده از نرم‌افزار SPSS ۱۶ بود.
یافته‌ها: هشت عامل تصویرپذیر در خانه‌های دوره قاجار در شهر تبریز شناسایی شدند؛ عامل اول، شامل حوض، باغچه، درخت، گل و حیوان؛ عامل دوم، شامل سرویس، آشپزخانه و انبار؛ عامل سوم، شامل پله، ایوان و در ورودی حیاط به اتاق‌ها؛ عامل چهارم، شامل در ورودی اصلی خانه، فضای باز، فضای بسته، شکل، هندسه و اجزای دیوار رو به حیاط؛ عامل پنجم، شامل محله، کوچه، مصالح؛ عامل ششم شامل اتاق‌ها، طنبی و پنجره؛ عامل هفتم، شامل سردابه و زیرزمین و عامل هشتم، شامل دالان و هشتی.
نتیجه‌گیری: نتایج حاکی از آن است که مولفه­های تجربی حاصله از برداشت­های ذهنی ساکنین بر هر دو فضای عینی و ذهنی در خانه­ها دلالت دارد که نشان می­دهد این مولفه­ها از قابلیت تصویرپذیری بالایی در ادراک انسان­ها در فضا برخوردارند.
واژه‌های کلیدی:

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA