Persian
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

Rights and permissions
1- دانشکده معماری و شهرسازی،واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی شهر قدس، ایران
2- دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، Anasiri5173@gmail.com
3- دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران
چکیده   (90 مشاهده)
اهداف و زمینه: هدف از پژوهش حاضر ارزیابی نقش مولفه‌های امنیت شهری در تقویت حضور زنان در فضاهای عمومی در بلوار کشاورز تهران است.
روش تحقیق: این پژوهش از نوع تحقیقات کمی است که به‌منظور بررسی تأثیر مؤلفه‌های امنیت شهری بر حضور زنان در فضاهای عمومی، در بلوار کشاورز تهران، صورت گرفته‌است. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه استفاده شده‌است. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون‌های آماری آنالیز واریانس، همبستگی پیرسون و مدل رگرسیون خطی در محیط Spss استفاده شده‌است تا ارتباط بین مؤلفه‌های امنیتی و حضورپذیری زنان در فضاهای عمومی بررسی شود.
یافته‌ها: نتایج آزمون آنالیز واریانس یک‌طرفه مشخص شد که تنها سه شاخص طراحی فضا و فرم کالبدی، تجربه‌های پیشین از ناامنی و نقش جنسیت در فضا تفاوت معناداری بین گروه‌های سنی دارند، در حالی که سایر شاخص‌ها تفاوت معناداری نداشتند. آزمون همبستگی پیرسون ارتباط مثبت و معناداری بین مولفه‌های کالبدی، اجتماعی و ذهنی با حضورپذیری زنان نشان داد که بیشترین همبستگی مربوط به پاکیزگی فضای شهری و طراحی فضا بود. تحلیل رگرسیون نیز بیانگر تأثیر قابل توجه سه بعد کالبدی (79٪ واریانس تبیین شده)، اجتماعی (56٪) و ذهنی (64.9٪) بر حضور زنان بود.
نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش نشان داد عوامل کالبدی، اجتماعی و ذهنی امنیت شهری به طور معناداری بر حضور زنان در فضاهای عمومی تأثیر دارند، به‌ویژه طراحی محیط، پاکیزگی و تجربه‌های ذهنی ناامنی. لذا برای افزایش حضور زنان، رویکردی جامع و عدالت‌محور در سیاست‌گذاری شهری ضروری است.
 
واژه‌های کلیدی: