Persian
دوره 40، شماره 1 - ( 1404 )                   جلد 40 شماره 1 صفحات 1028-1001 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

How to cite this article
Manuchehri A, Zabihi H, Zarabadi Z. Examining the Role of Artificial Intelligence in Optimizing and Enhancing the Accuracy of Parametric Urban Planning and Design. GeoRes 2025; 40 (1) :1001-1028
URL: http://georesearch.ir/article-1-1689-fa.html
منوچهری علیرضا، ذبیحی حسین، زرآبادی زهرا سادات سعیده. بررسی نقش هوش مصنوعی در بهینه‌سازی و ارتقای دقت فرایند برنامه‌ریزی و طراحی شهری پارامتریک. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1404; 40 (1) :1001-1028

URL: http://georesearch.ir/article-1-1689-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- ، h.zabihi@srbiau.ac.ir
چکیده   (325 مشاهده)

اهداف: تکنیک­های بهینه‌سازی طراحی شهری برای برآوردن نیازها دائماً در حال تغییر، تکامل و پیشرفت می­باشند. از آنجا که طراحی شهری به دلیل تعاملات پیچیده انسانی، اجتماعی، اقتصادی و محیطی، یکی از رشته‌های چندبعدی است، نیازمند رویکردهای نوین است. هوش مصنوعی، به ویژه یادگیری ماشین و الگوریتم‌های تکاملی، در حال تبدیل شدن به ابزاری ضروری در طراحی شهری پارامتریک است. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف ارایه الگویی برای ایجاد فضاهای شهری انعطاف‌پذیر و پاسخگو به نیازهای مختلف در تلاش است تا با استفاده از الگوریتم‌های پیچیده، این امکان را فراهم ‌آورد.
روش­ شناسی: در این مقاله با استفاده از یک روش پژوهشی توصیفی تحلیلی، ابتدا به بررسی مفاهیم اصلی طراحی شهری پارامتریک و هوش مصنوعی پرداخته و سپس با استفاده از اطلاعات گردآوری شده، متغیرهای مورد بررسی مشخص شده و سپس جهت برای هر یک از متغیرها، تعدادی گویه و سوال تدوین شده که ساختار مطالعات در بستر مصاحبه (16 نفر از خبرگان موضوعی) را تشکیل داده است. در گام بعدی خروجی­های احصاء شده به عنوان داده­های ورودی استفاده شده و نتایج حاصل در بستر مدلسازی تفسیری ساختاری زمینه تدوین الگوی نهایی را فراهم نموده ­است. از الگوریتم‌های یادگیری ماشین برای بهینه‌سازی نحوه تاثیرگذاری شاخص­ها بر فضاهای شهری مختلف استفاده شد.
یافته­ ها: بر اساس تحلیل داده‌ها و پیش‌بینی رفتارهای انسانی شاخص­های اجتماعی بیشترین تاثیر را در تغییرات محیطی و دریافت اطلاعات داشته و پس از آن تغییرات کالبدی با اختلاف قابل توجه قرار گرفته است.
 نتیجه گیری: وجود سیاست­ها و استانداردهای تعریف شده در بعد جمعیتی اجتماعی، بیشترین اثرگذاری را بر سایر مولفه­ها دارد.  همچنین نتایج این تحقیق نشان می‌دهند که استفاده از هوش مصنوعی در طراحی شهری پارامتریک می‌تواند به طراحان کمک کند تا طراحی‌هایی هوشمندانه‌تر، سازگارتر با نیازهای شهروندان و با کمترین اثرات منفی زیست‌محیطی ایجاد کنند.
 

واژه‌های کلیدی: