Persian
دوره 39، شماره 3 - ( 1403 )                   جلد 39 شماره 3 صفحات 377-369 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML


History

How to cite this article
Shayegan M, Ranjbar M, Reza B, Arbabi A. Climate Comfort Conditions for Tourism in Hamadan Province. GeoRes 2024; 39 (3) :369-377
URL: http://georesearch.ir/article-1-1645-fa.html
شایگان مصطفی، رنجبر محسن، برنا رضا، اربابی آزاده. بررسی شرایط آسایش اقلیم گردشگری استان همدان. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1403; 39 (3) :369-377

URL: http://georesearch.ir/article-1-1645-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه جغرافیا، واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه جغرافیا، دانشکده علوم انسانی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
چکیده   (149 مشاهده)
اهداف: در این پژوهش به ارزیابی شرایط آسایش اقلیم گردشگری استان همدان بر اساس شاخص‌های فشار عصبی، استیدمن تام (THI) و شاخص CPI پرداخته شد.
روش‌شناسی: این مطالعه از نوع کاربردی بوده و در سال ۱۴۰۲ در استان همدان به انجام رسید. داده‌های اقلیمی مورد نیاز از ایستگاه‌های هواشناسی منطقه جمع‌آوری شد. این داده‌ها شامل متغیرهای اقلیمی مانند دما، رطوبت نسبی، سرعت باد و فشار هوا برای دوره زمانی ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۸ بود که از ایستگاه‌های هواشناسی همدان، تویسرکان، اسدآباد، رزن، فامنین، نهاوند، قهاوند، نوژه و ملایر تهیه شد. پس از جمع‌آوری داده‌ها، شاخص‌های اقلیمی مانند شاخص فشار عصبی، THI و CPI محاسبه شد. پس از محاسبه شاخص‌های مختلف، داده‌ها برای فصول مختلف سال تحلیل شد. این تحلیل شامل بررسی تغییرات زمانی و مکانی شاخص‌ها بود تا مشخص شود که در کدام دوره‌ها و در کدام مناطق، شرایط اقلیمی برای گردشگران مطلوب‌تر است.
یافته‌ها: نکات مشترک مدل‌های مورد بررسی شامل همگنی و یکنواختی اقلیم، تداوم سرمای زمستان، تفاوت‌های اقلیمی در فصل بهار و تابستان، نامطلوب‌بودن اقلیم در زمستان و تغییرات تدریجی و همزمان اقلیم بود. هر سه مدل نشان‌دهنده این بود که تغییرات اقلیمی در منطقه همدان به طور کلی تدریجی و بدون تغییرات ناگهانی و شدید بوده است. این امر باعث شده که شرایط اقلیمی در هر فصل به طور یکنواخت و بدون نوسانات شدید اقلیمی تغییر کند. این نقاط تشابه نشان دادند که هر سه شاخص به‌رغم تفاوت‌های روش‌شناختی، به نتایج مشابهی در تحلیل شرایط اقلیمی و آسایش حرارتی منطقه همدان دست یافتند.
نتیجه‌گیری: در دو ماه دی و بهمن از فصل زمستان تقریباً در تمام ایستگاه‌های استان شرایط زیست اقلیمی برای گردشگری نامناسب و در ماه اسفند نیز شرایط خوبی حاکم نیست. بهترین ماه‌ها برای گردشگری در استان همدان شهریور، اردیبهشت و خرداد ماه است.
واژه‌های کلیدی: