[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: آخرين شماره :: جستجو :: ارسال مقاله :: ثبت نام ::
:: دوره 38، شماره 1 - ( 1401 ) ::
جلد 38 شماره 1 صفحات 1013-1001 برگشت به فهرست نسخه ها
تحلیل رابطه سطح توسعه انسانی با درجه نابرابری و بهره‌مندی جنسیتی
مهدی نجفی1، محمد محبی*2، ابراهیم نگهداری3
1- واحد قشم، دانشگاه آزاد اسلامی، قشم، ایران
2- دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
3- واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران
چکیده:   (354 مشاهده)
اهداف: برابری جنسیتی به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر توسعه انسانی، حاکی از عدم تبعیض در جهت اشتغال، آموزش، سلامت، مشارکت اجتماعی و غیره بین زنان و مردان در جامعه است. هدف از مقاله حاضر تحلیل رابطه سطح توسعه انسانی با درجه نابرابری و بهره‌­مندی جنسیتی در ایران به تفکیک استان­‌ها در بازه زمانی ۱۳۹۸-۱۳۸۸ بود.
روش‌شناسی: این مطالعه با استفاده از روش اسنادی-آماری یا به بیان دیگر مطالعات بعد از وقوع (تحلیل ثانویه) در سال ۱۴۰۱ به انجام رسید. جمع­آوری اطلاعات با استفاده از سالنامه­‌های آماری ۱۳۸۸ و ۱۳۸۹ شکل گرفت. جامعه آماری در این پژوهش استان­های کشور بر اساس تقسیم سیاسی سال ۱۳۸۵ بوده‌­اند. متغیرهای مستقل در این تحقیق عبارتند از نوع سکونتگاه، تراکم جمعیت (نیروی انسانی)، دوری و نزدیکی به پایتخت، سطح توسعه انسانی، و شاخص ناخالص داخلی (GDP) و متغیرهای وابسته عبارتند از شاخص‌­های نابرابری و بهره­‌مندی جنسیتی. شاخص‌­های مورد نظر برای هر یک از استان­‌های ایران به تفکیک مورد بررسی قرار گرفت. داده­ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چندمتغیره از طریق نرم‌­افزار SPSS ۲۲ تحلیل شد.
یافته­‌ها: نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که شاخص سطح توسعه­ انسانی، دوری و نزدیکی مناطق مختلف کشور از تهران، تراکم جمعیت (نیروی انسانی)، نوع سکونتگاه­‌های جغرافیایی در مناطق مختلف کشور ارتباط مثبت و معناداری در سطح ۹۹% با شاخص محرومیت و بهره‌­مندی جنسیتی دارد. همچنین، نتایج آزمون رگرسیون حاکی از ضرایب تاثیرگذار متغیرهای مستقل بر شاخص‌­های نابرابری و بهره­‌مندی جنسیتی در استان‌­های مورد بررسی بود.
نتیجه‌­گیری: وضعیت شاخص‌­های توسعه بر ارتقا یا تضعیف شاخص­‌های نابرابری و بهره‌­مندی جنسی در استان­‌های ایران اثرگذار است.
 
واژه‌های کلیدی: شاخص توسعه انسانی، نابرابری جنسیتی، بهره‌مندی جنسیتی
     
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه‌ریزی شهری
دریافت: 1401/10/4 | پذیرش: 1401/12/14 | انتشار: 1402/1/15
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Najafi M, Mohebi M, Negahdari E. Analyzing the Effect of Human Development level on the Gender Inequality and Exploitation. GeoRes 2023; 38 (1) :1001-1013
URL: http://georesearch.ir/article-1-1430-fa.html

نجفی مهدی، محبی محمد، نگهداری ابراهیم. تحلیل رابطه سطح توسعه انسانی با درجه نابرابری و بهره‌مندی جنسیتی. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1401; 38 (1) :1001-1013

URL: http://georesearch.ir/article-1-1430-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 38، شماره 1 - ( 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
تحقیقات جغرافیایی Geographical Researches
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 4570