Persian
دوره 37، شماره 4 - ( 1401 )                   جلد 37 شماره 4 صفحات 440-429 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

How to cite this article
Derikvand S, Nasiri B, Ghaemi H, Karampoor M, Moradi M. Statistical Analysis of High- and Low-Precipitation Areas of Iran. GeoRes 2022; 37 (4) :429-440
URL: http://georesearch.ir/article-1-1395-fa.html
دریکوند ثریا، نصیری بهروز، قائمی هوشنگ، کرم پور مصطفی، مرادی محمد. تحلیل آماری پهنه‌های پربارش و کم‌بارش ایران. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1401; 37 (4) :429-440

URL: http://georesearch.ir/article-1-1395-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران
2- پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو، تهران، ایران
چکیده   (545 مشاهده)
اهداف: بررسی و تحلیل علل خشکسالی‌ها و سیل‌های مخرب در ایران که با کمبود آب مواجه است از مسایل ضروری است. از اهداف این پژوهش شناسایی گستردگی پهنه‌های درگیر بارش بیشتر و کمتر از میانگین در طول دوره مورد مطالعه بود.
روش شناسی: داده‌های مورد استفاده در این مقاله، بارش روزانه ۱۱۷ ایستگاه سینوپتیک ایران در بازه زمانی ۲۰۲۰-۱۹۸۶ بود. انجام محاسبات از طریق نرم‌افزار‌های Matlab ۲۰۱۳، Excel ۲۰۱۳ و SPSS ۲۲ صورت گرفته است و نیز برای میان‌یابی و رسم نقشه‌ها از نرم‌افزار Surfer ۲۴.۳ استفاده شده است.
یافته‌ها: پربارش‌ترین اکتبر، کم‌بارش‌ترین نوامبر و نیز کم‌بارش‌ترین ژانویه طی ۳۵ سال مورد مطالعه در ۱۹۸۷ مشاهده شد. ژانویه و فوریه ۱۹۹۶ در بیشترین گستره‌ بارش بالاتر از میانگین خود قرار داشتند. در مارس و می‌ ۲۰۰۸، بیشینه‌ بارشی از لحاظ پهنه درگیر در کشور مشاهده شد. کم‌بارانی مطلق در نوامبر و ژانویه ۱۹۸۷ با بارش کمتر از میانگین برای هر ۱۱۷ ایستگاه مورد مطالعه مشاهده شد. بیشترین ایستگاه‌های بارش بالاتر از میانگین نیز مربوط به ماه مارس ۱۹۹۶ با ۱۰۲ ایستگاه بود. در دسامبر و ژانویه به نسبت دیگر ماه‌های سال، بارش‌های بالاتر از میانگین با گستردگی بیشتری مشاهده شد، به‌طوری‌ که در ۱۵ سال بیش از نیمی از ایستگاه‌ها درگیر بارش‌های بالاتر از میانگین بودند. در ژوئن، تنها در ۳ سال بیشتر از نصف ایستگاه‌ها بارش بالاتر از میانگین داشتند و مابقی سال‌ها تعداد ایستگاه‌های دارای بارش بالاتر از میانگین بسیار کم بود.
نتیجه‌گیری: میزان بارش در ایران در بیشتر اوقات در پهنه‌های کوچک رخ می‌دهد. با وجود اینکه بارش کمتر از میانگین در تمام ایستگاه‌ها مشاهده می‌شود، هیچ‌گاه تمام ایستگاه‌های ایران دارای بارش بالاتر از میانگین نیستند.
 
واژه‌های کلیدی:

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA