Persian
دوره 36، شماره 4 - ( 1400 )                   جلد 36 شماره 4 صفحات 371-363 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

How to cite this article
Heydari R, Aliakbari E, Pourahmad A. Spatial reflections of large cities in the process of transition to a metropolis (Case study: Rasht city). GeoRes 2021; 36 (4) :363-371
URL: http://georesearch.ir/article-1-1127-fa.html
حیدری رقیه، علی اکبری اسماعیل، پوراحمد احمد. بازتاب‌‌های فضایی پویش شهر‌های بزرگ در فرآیند گذار به کلان‌شهری (مطالعه شهر رشت). فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1400; 36 (4) :363-371

URL: http://georesearch.ir/article-1-1127-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه جغرافیا، مرکز تحصیلات تکمیلی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2- گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
3- گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، ایران
* نشانی نویسنده مسئول: گروه جغرافیا، مرکز تحصیلات تکمیلی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده   (2765 مشاهده)
اهداف: شهر همچون موجودی زنده و پویا طی حیات خود، دستخوش تحول و دگرگونی شده و به رشد و توسعه خود در جهات مختلف شکل و ابعاد می‌بخشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی بازتاب‌‌های فضایی پویش شهر‌های بزرگ در فرآیند گذار به کلان‌شهری بود.
روش‌شناسی: پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر در سال ۱۳۹۸ انجام شد. اطلاعات مورد نیاز در رابطه با شهر رشت با استفاده از روش اسنادی و تصاویر ماهوار‌های جمع‌آوری شد. نقشه‌‌های کاربری و پوشش اراضی شهر رشت، در چهار کلاس ایجاد و به روند تغییرات نظام کاربری پرداخته شد و سپس با کاربست متریک‌‌های فضایی در دو سطح کلاس و سیما، پراکنده‌رویی شهر رشت محاسبه شد. از نرم‌افزارهای FRAGSTATS ۴.۲ و ENVI ۵ استفاده شد.
یافته‌ها: پژوهش حاضر نشان داد که بازتاب‌‌های فضایی شهر رشت در فرآیند گذار به کلان‌شهری شامل تغییرات نظام کاربری و پوشش زمین (افزایش سطوح کاربری شهری در بازه زمانی ۲۶ ساله (۱۳۷۲-۱۳۹۸) از ۴۹۱۵‌هکتار به ۹۹۶۰‌هکتار و در مقابل کاهش پوشش کشاورزی، شالیزار و مناطق جنگلی)، پراکنده‌رویی شهری و رشد افقی شهر (افزایش ۱۰۳درصدی مناطق شهری و آسیب‌پذیری و گسیختگی زمین‌‌های کشاورزی و شالیزارها)، عدم تعادل در سازمان فضایی شبکه و سلسله مراتب شهری، خدماتی‌شدن و گسترش بنیاد‌های اقتصاد خدماتی شهر رشت بود.
نتیجه‌گیری: شهر رشت بازتاب‌‌های فضایی متعددی را در فرآیند گذار به کلان‌شهری تجربه کرده و دچار تغییرات اساسی در محدوده فضایی-کالبدی خود و ناپایداری منابع پوششی و بی‌ثباتی زمین شده است. لذا کنترل تغییرات و مدیریت رشدکالبدی شهر، برای پایدارسازی رشد شهر بسیار اهمیت دارد.
واژه‌های کلیدی: