Persian
دوره 36، شماره 3 - ( 1400 )                   جلد 36 شماره 3 صفحات 303-291 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

How to cite this article
Rezaei Anvar M, Ashtiyani R, Jahani A. Assessment of Urban Spaces Based on the Principles of Passive Defense; Case Study of Enghelab Square Area, Tehran, Iran. GeoRes 2021; 36 (3) :291-303
URL: http://georesearch.ir/article-1-1125-fa.html
رضائی انور منا، آشتیانی ریحانه، جهانی علی. ارزیابی فضاهای شهری مبتنی بر اصول پدافند غیرعامل؛ مطالعه موردی محدوده میدان انقلاب تهران. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1400; 36 (3) :291-303

URL: http://georesearch.ir/article-1-1125-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه آموزشی محیط زیست، دانشکده فنی مهندسی، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه طراحی محیط، پردیس فنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3- گروه ارزیابی و مخاطرات محیط زیست، پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار، تهران، ایران
* نشانی نویسنده مسئول: تهران، پارک پردیسان، پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار.
چکیده   (1759 مشاهده)
اهداف: کاهش آسیب‌پذیری شهر در زمان بحران و مواقع اضطراری بخشی از مأموریت طراحی شهری محسوب می‌شود. از این‌رو، تدابیر پدافند غیرعامل برای کاهش آسیب‌پذیری شهرها در زمان بحران، توسعه ‌یافته است. هدف از این بررسی، شناسایی عوامل موثر بر پدافند غیرعامل در عملکرد فضاهای شهری در محدوده میدان انقلاب تهران بود.
روش‌شناسی: این تحقیق بر مبنای روش طراحی مبتنی بر شواهد در محدوده میدان انقلاب تهران در سال ۱۳۹۹ انجام شد. برای این منظور ابتدا نمونه­های موردی و تحقیقات پیشین بررسی ‌شدند و  پس از آن اقدام به استخراج شاخص‌های آسیب‌پذیری شد. سپس این شاخص‌ها با استفاده از روش AHP و بهره‌گیری از نظر متخصصین و کارشناسان در حوزه شهرسازی، مدیریت شهری و پدافند غیرعامل، نسبت به یکدیگر وزن‌دهی شدند و اهمیت هر یک نسبت به دیگری مشخص شد. وزن هر یک از عناصر در لایه‌های مربوط در سیستم مکانی اعمال شد و با نرم‌افزار GIS ۱۰.۸، اقدام به پهنه‌بندی آسیب‌پذیری برای هر یک از شاخص های اصلی شد.
یافته‌ها: در محدوده انقلاب، شاخص‌های آسیب‌پذیری به‌ترتیب عبارت بودند از: شریان حیاتی (آب، برق، گاز، مخابرات و جایگاه سوخت)، ساختار کالبدی (تراکم ساختمان، بافت و عرض معابر)، مراکز امداد (بیمارستان و آتش‌نشانی)،  شبکه  دسترسی و  حمل و نقل (مترو، اتوبوس‌رانی و حجم ترافیک)، جمعیت در  معرض  خطر (تراکم جمعیت)، تمرکز  فعالیت (آموزشی و فرهنگی، تجاری-اداری، سینما، مسجد و کلیسا) و  مراکز  سیاسی-امنیتی (مراکز نظامی، مراکز قوه قضایی، سفارت و دادگستری) در ماتریس ارزیابی آسیب‌پذیری محدوده مورد مطالعه مشخص شد که آسیب‌هایی چون آتش‌سوزی، مشکل در امدادرسانی در زمان‌های بحران و مشکلات ترافیکی در تمامی شاخص های ذکرشده مشکل ایجاد خواهد کرد و در نهایت، نقشه نهایی آسیب‌پذیری محدوده مورد نظر به‌دست آمد.
نتیجه‌گیری: بر اساس ملاحظات و اصول پدافند غیرعامل آسیب‌پذیری محدوده مورد مطالعه در وضعیت بحران افزایش می‌یابد
.
واژه‌های کلیدی:

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA