Persian
دوره 31، شماره 4 - ( 1395 )                   جلد 31 شماره 4 صفحات 87-74 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

How to cite this article
Mokhtari Hashi H, Naseroleslami G, Moradi A. The Role of Vibrant Markets in Organizing Tehran. GeoRes 2017; 31 (4) :74-87
URL: http://georesearch.ir/article-1-27-fa.html
مختاری هشی حسین، ناصرالاسلامی گلناز، مرادی امین. نقش بهبود فضای کسب و کار در کشور در ساماندهی شهر تهران. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1395; 31 (4) :74-87

URL: http://georesearch.ir/article-1-27-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه جغرافیای سیاسی ،دانشگاه اصفهان،اصفهان،ایران
چکیده   (4703 مشاهده)

فضای کسب  و کار به آن دسته از عوامل موثر بر عملکرد بنگاه‌های اقتصادی گفته می‌شود که مدیران بنگاه‌ها نمی‌توانند آنها را تغییر داده یا بهبود بخشند. فضای کسب و کار از جمله شاخص‌های تعیین‌کننده وضعیت اقتصادی هر کشور است که با استناد به آن می‌توان به بررسی و تجزیه و تحلیل شرایط اقتصادی هر کشور پرداخت. محیط فضای کسب و کار در کشورها هرچه شفاف‌تر و رقابتی‌تری باشد، منجر به افزایش سلامت اقتصادی کشورها، ورود سرمایه‌های داخلی و خارجی به بخش تولید و رونق فعالیتهای مولد و کاهش انواع فعالیتهای کاذب و واسطه‌گری‌ها می‌شود. بخش زیادی از وضعیت رکودی حاکم بر فضای کسب و کار کشور که سالهاست ادامه دارد، نتیجه عدم اعتماد سرمایه‌گذاران برای ورود به بخش تولید به‌دلیل پایین بودن وضعیت شاخص‌های فضای کسب و کار در کشور است. این امر نه تنها موجب سوق پیدا کردن سرمایه‌ها به بخش­های غیرتولیدی می‌شود، بلکه اشتغال در همه مناطق کشور را نیز بشدت تحت تأثیر قرار می‌دهد و سیل بیکاران نیز به فعالیت­های غیرمولد روی می‌آورند که تمرکز فعالیت­های غیرمولد هم در شهرهای بزرگ بویژه تهران است. ظرفیت جذب مهاجران در تهران از طریق ورود سرمایه‌هایی که بجای تولید در جای جای کشور به دلیل عملکرد و سود بیشتر سر از تهران در ‌می‌آورند، ناشی می‌شود. این وضعیت به‌طور مستقیم و غیرمستقیم تهران را تحت تأثیر قرار داده و بیشتر تلاش­هایی که برای ساماندهی این شهر انجام می‌شود را خنثی می‌کند. 
مقاله حاضر با روش توصیفی - تحلیلی  به دنبال بررسی و تحلیل نقش بهبود شاخص‌های فضای کسب و کار کشور در رونق فعالیت­های تولیدی در همه مناطق کشور و پایین آمدن میزان فعالیت­های واسطه‌ای و غیرتولیدی که عمدتاً در شهرهای بزرگ و بویژه تهران سودآوری دارند و موجب جذب مهاجران بیشتر به تهران می‌شود، در ساماندهی شهر تهران می‌باشد. به نظر می‌رسد توجه به این امر نه تنها به بهبود وضعیت اقتصادی و اشتغال و کاهش بسیاری از مسایل سوء در کشور می‌شود، بلکه می‌تواند در ساماندهی شهر تهران و کاهش فشار به این شهر نیز مؤثر واقع شود. 

واژه‌های کلیدی:

فهرست منابع
1. ­ استیگلیتز، جوزف (1383)، اصلاحات به کجا می‌رود؟ ده سال تجربه گذار. ترجمه: جعفر خیرخواهان، تهران، دفتر بررسی‌های اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی.
2. ­ اشرفی، یکتا، فهیمی فر، فاطمه (1390)، بررسی شاخص‌های بهبود فضای کسب‌وکار با تأکید بر جایگاه ایران، ماهنامه بررسی مسائل و سیاست‌های اقتصادی. سال 11، شماره11.
3. ­ بانک مرکزی به نقل از خبرگزاری تسنیم، 28 تیر 1394، تورم، رشد اقتصادی و بیکاری در 7 دولت، شناسه خبر 800535.
4. ­ تاری، فتح الله، غلامی باغی، سعید (1388)، اصلاح شاخص فضای کسب‌وکار، عاملی مؤثر بر کاهش اقتصاد و گسترش بخش رسمی، کار و جامعه، شماره 115.
5. ­ خضری، محمد (1389)، دورنمای محیط کسب‌وکار در لاحیه برنامه پنجم توسعه کشور، مطالعات راهبردی، شماره 48.
6. ­ دسوتو، هرناندو (1384)، چرا اقتصاد غیررسمی اهمیت دارد؟ ترجمه: جعفر خیرخواهان، تأمین اجتماعی، شماره20.
7. ­ دیانکوف، سیمون، مکلیش، کارالی (1386)، فضای کسب‌وکار در سال 2006، ترجمه: جعفرخیرخواهان، تهران: انتشارات مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی.
8. ­ سالاری، ابوذر (1390)، بررسی تأثیر نظام مالیاتی بر فضای کسب‌وکار، ماهنامه بررسی و سیاست‌های اقتصادی، شماره 9 و 10.
9. ­ شهنازی، روح‌اله، دهقانی شبانی،زهرا (1390)، بررسی تأثیر فضای کسب‌وکار بر رشد اقتصادی در کشورهای منتخب، پژوهشنامه اقتصادی. شماره 42.
10. ­ صالح آبادی، علی (1388)، نقش بازار سرمایه در بهبود فضای کسب ‌وکار ایران. پژوهش‌های پولی– بانکی، شماره1.
11. ­ صالحی، اسماعیل (1379)، ساماندهی شهری، فصلنامه مدیریت شهری، شماره2.
12. ­ عرفانی، گوران، دیزانی، احسان (1389)، ساماندهی، از واژه تا عمل، قرائت واژه ساماندهی در مداخلات شهری، باغ نظر، شماره13، سال هفتم.
13. ­ غنی نژاد، موسی (1387)، بیماری اقتصاد ایران: تسکین یا درمان؟، سایت رستاک، www.rastak.com
14. ­ قریب، حسین (1389)، بررسی مدیریت چشم انداز کسب ‌وکار در تحقق اهداف، مطالعات دفاعی استراتژیک، شماره41.
15. ­ میدری، احمد، قودجانی، اصلان (1387)، سنجش و بهبود محیط کسب‌وکار، سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی واحد تهران.
16. ­ نیلی، مسعود (1386)، چرا تورم در کشور ما کاهش پیدا نمی‌کند، سایت رستاک www.rastak.com
17. ­ ولی بیگی، حسن، پناهی، فاطمه (1389)، جایگاه ایران در اقتصاد جهانی در مقایسه با کشورهای منتخب (از منظر شاخص‌های توسعه انسانی، آزادی اقتصادی و فضای کسب‌وکار)، بررسی‌های بازرگانی، دوره جدید - شماره 43.
18. ­ یعقوبی، راحله، مدنی شعار، سید ناصر (1387)، محدودیت‌ها و چالش‌های بازار کار در توسعه فضای کسب‌وکار، تازه‌های اقتصاد، شماره 122.
19. -Porteru Michael E. (2009), Competitiveness and the State of Entrepreneurship in Saudi Arabia, http://www.isc.hbs.edu
20. http://www.doingbusiness.org.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول