Persian
دوره 39، شماره 3 - ( 1403 )                   جلد 39 شماره 3 صفحات 345-339 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML


History

How to cite this article
Mahdavi Heris M, Shariatpanahi M, Daniali T, Armaghan S, Sistanipour A. Influential Factors in the Formation of the Physical Structure of Villages in Shemiranat County. GeoRes 2024; 39 (3) :339-345
URL: http://georesearch.ir/article-1-1642-fa.html
مهدوی هریس میرمهدی، شریعت پناهی مجیدولی، دانیالی تهمینه، ارمغان سیمین، سیستانی‌پور علی. عوامل موثر بر فرآیند شکل‌گیری ساختار کالبدی روستاهای شهرستان شمیرانات. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1403; 39 (3) :339-345

URL: http://georesearch.ir/article-1-1642-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه جغرافیا، واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده   (659 مشاهده)
اهداف: هدف این پژوهش بررسی عوامل تاثیرگذار بر فرآیند شکل‌گیری کالبدی روستاهای شهرستان شمیرانات بوده است.
روش‌شناسی: این مطالعه از کاربردی بوده و در سال ۱۴۰۳ در روستاهای شهرستان شمیرانات به انجام رسید. با استفاده از روش نمونه‌برداری خوشه‌ای، دهستان رودبار قصران و سپس ۷ روستای نیکنام ده، آب نیک، امین آباد، ایگل، گرمابدر، باغ گل و بایر برای مطالعه انتخاب شد. ابزار پژوهش پرسش‌نامه بود. برای طراحی پرسش‌نامه، به مطالعه پیشینه و طرح‌های مطالعاتی اقدام شد. با استفاده از لیست ۸ شاخص و ۵۰ زیرشاخص به طراحی پرسش‌نامه با استفاده از طیف ۴ گزینه‌ای لیکرت اقدام شد. برای تایید روایی پرسش‌نامه، چندین نسخه از آن در اختیار گروهی از کارشناسان قرار گرفت (۱۷=n). پرسش‌نامه اصلی با ۴۵ سوال تایید شد. پرسش‌نامه در بین نمونه‌ها توزیع شد. گروه اول نمونه‌های مورد مطالعه، کارشناسان برنامه‌ریزی روستایی (۲۲=n) بودند. گروه دوم، ساکنین روستاهای مورد مطالعه بودند که تعداد نمونه بر اساس فرمول کوکران ۳۱۸ نفر تعیین شدند. داده‌ها با استفاده از روش انتروپی شانون و آزمون تی همبسته تحلیل شد.
یافته‌ها: دسترسی به منابع مالی، توسعه زیرساخت‌ها و کیفیت ساخت مساکن از دیدگاه کارشناسان و ساکنین بیشترین اهمیت را داشتند. برخی شاخص‌ها از دیدگاه کارشناسان و ساکنین اهمیت متفاوتی داشتند، اما در بسیاری از موارد توافق نسبی وجود داشت. شاخص‌های اقتصادی و زیست‌محیطی بیشترین تاثیر را بر ساختار کالبدی روستاها دارند و دسترسی به منابع مالی، توسعه زیرساخت‌ها، اقلیم و منابع آب و خاک از مهم‌ترین عوامل بودند. در مجموع، شاخص‌های مربوط به ابنیه تاریخی و المان‌های فرهنگی در دسته فرهنگی از کمترین اهمیت برخوردار بودند.
نتیجه‌گیری: عوامل اقتصادی و زیست‌محیطی مهم‌ترین عوامل موثر بر روستاهای مورد مطالعه از دیدگاه کارشناسان و ساکنین روستاها هستند.
واژه‌های کلیدی: