Persian
دوره 38، شماره 4 - ( 1402 )                   جلد 38 شماره 4 صفحات 510-499 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML


History

How to cite this article
Hasani Moghadam M, Kalantari Khalilabad H, Rezghi M. A Critical Examination of the Social and Economic Strategies Employed to Accomplish the Advancement of Urban Tourism in the City of Kelardasht. GeoRes 2023; 38 (4) :499-510
URL: http://georesearch.ir/article-1-1540-fa.html
حسنی مقدم مینا، کلانتری خلیل‌آباد حسین، رزقی مریم. آسیب‌شناسی راهبردهای اجتماعی و اقتصادی تحقق توسعه گردشگری شهری در شهر کلاردشت. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1402; 38 (4) :499-510

URL: http://georesearch.ir/article-1-1540-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه شهرسازی، واحد آیت‌الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
چکیده   (1008 مشاهده)
اهداف: توجه ویژه به شهرها و گردشگری شهری رنگ و بوی خاصی را به عرصه رقابت­پذیری شهری داده است. این پژوهش با هدف آسیب‌شناسی راهبردهای اجتماعی و اقتصادی تحقق توسعه گردشگری شهری در شهر کلاردشت انجام شد.
روش‌شناسی: این پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و در سال ۱۴۰۲ در شهر کلاردشت در دو مرحله به انجام رسید. در مرحله نخست، ۶ معیار و ۲۷ شاخص به منظور مطالعه آسیب‌شناسی راهبردهای توسعه گردشگری در ابعاد اقتصادی اجتماعی از سایر مطالعات استخراج شد. عوامل استخراج‌شده در قالب پرسش‌نامه ۴گزینه‌ای لیکرت در دو حالت "وضعیت حال" و "پس از اجرای راهبردهای پیشنهادی" طراحی شد. برای ارزیابی روایی پرسش‌نامه از روش دلفی استفاده شد. پایایی پرسش‌نامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ در سطح ۸۱/۰ تایید شد. در مرحله بعد، پرسش‌نامه به مرحله ارزیابی نهاده شد. در این مرحله، ۳۸۴ نفر از شهروندان شهر کلاردشت با استفاده از نمونه‌گیری اتفاقی ساده انتخاب شدند. برای تعیین وزن هر یک از شاخص‌ها و معیارها از روش AHP و به منظور رتبه‌بندی آنها از تکنیک ARAS استفاده شد.
یافته‌ها: وضعیت بُعد اقتصادی با میانگین ۴۲۳/۲ در وضع موجود شهر کلاردشت نسبت به وضعیت بُعد اجتماعی با میانگین ۲۷۲/۲ مساعدتر بود و پس از اجرای شاخص‌های اجتماعی و اقتصادی نیز، بعد اقتصادی وضعیت نسبتاً بهتری خواهد داشت. در پی اولویت‌بندی استراتژی‌ها با استفاده از تکنیک ARAS، استراتژی "ارایه خدمات گردشگری با کیفیت" (۰۷۳۸۲۸/۰K=) در اولویت نخست و استراتژی "توسعه زیرساخت‌های گردشگری" (۰۷۱۲۲۸/۰K=) در اولویت دوم قرار گرفت.
نتیجه‌گیری: توسعه گردشگری شهری یک فرآیند شبکه‌ای و متداخل است و تاثیرگذاری بخش‌های مختلف آن، از جمله سرمایه‌گذاری، مدیریت زیرساخت‌ها، حفظ محیط زیست و توجه به جنبه‌های فرهنگی و اجتماعی اهمیت دارد.

 
واژه‌های کلیدی: