Persian
دوره 38، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 38 شماره 1 صفحات 90-83 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML


History

How to cite this article
Yarahmadi N, Khaliji M, Rezaie M. Zoning of the Urban Regions of Ahvaz City, Iran, Based on the Social Creativity Effective Factors. GeoRes 2023; 38 (1) :83-90
URL: http://georesearch.ir/article-1-1435-fa.html
یاراحمدی نازنین، خلیجی محمدعلی، رضایی محمدرضا. پهنه‌بندی مناطق شهری اهواز براساس تعیین عوامل موثر بر بروز خلاقیت اجتماعی. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1401; 38 (1) :83-90

URL: http://georesearch.ir/article-1-1435-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه شهرسازی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
2- گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران
چکیده   (572 مشاهده)
اهداف: هدف این پژوهش، تهیه مدل عوامل زمینه­ساز بروز خلاقیت اجتماعی در محیط شهری و پهنه­بندی مناطق شهری اهواز بر این اساس بود.
روش‌شناسی: این پژوهش توصیفی کیفی-کمّی در سال ۱۴۰۱ در محدوده شهر اهواز به انجام رسید. مطالعه ادبیات حوزه پژوهش با استفاده از راهبرد سنتزپژوهی از نوع فراتحلیل انجام شد. پس از تایید و تهیه نسخه نهایی پرسش‌نامه، از ترکیبی از روش میدانی و بازدید از مناطق شهری و نیز سنجش نظرات شهروندان مناطق شهری استفاده شد. تعداد نمونه لازم که بر اساس جدول مورگان ۶۸۰ نفر برآورد شده بود، با استفاده از نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. بررسی داده‌ها با استفاده از روش تحلیل عاملی در نرم­افزار SPSS ۲۳ انجام شد. برای وزن‌دهی وضعیت شاخص‌های مورد بررسی در هر یک از مناطق شهری از روش ویکور استفاده شد. برای پهنه‌بندی مناطق شهری از نظر خلاقیت شهری، وزن‌های به‌دست‌آمده در نرم‌افزار ArcGIS ۱۰.۸ به هر یک از مناطق افزوده و نقشه نهایی تهیه شد.
یافته‌ها: بستر مکان، ویژگی‌های کلی اجتماعی، ویژگی‌های اجتماعی بروز خلاقیت، ویژگی‌های فردی و ویژگی‌های اقتصادی، به عنوان ۵ بُعد اصلی بروز خلاقیت در مکان‌های شهری استخراج شد. تحلیل عاملی اکتشافی منجر به شناسایی ۱۳ عامل شد که مجموعاً ۶۸.۵۴۶% واریانس کل پرسش‌نامه را تبیین می‌کردند. خلاقیت اجتماعی در مناطق ۱، ۲ و ۴ به ترتیب بسیار زیاد (۸/۰)، زیاد (۷/۰) و زیاد (۶/۰) بود. مناطق ۳ (۴۲/۰)، ۶ (۴/۰) و ۷ (۵/۰) از لحاظ وضعیت شاخص¬های خلاقیت اجتماعی در وضعیت متوسط و نیز مناطق ۸ و ۵ به ترتیب در وضعیت‌های کم (۳/۰) و بسیار کم (۲/۰) قرار داشتند.
نتیجه‌گیری: وضعیت عوامل موثر بر بروز خلاقیت اجتماعی در مناطق شهری ۵ و ۸ اهواز نسبت به سایر مناطق نیاز به توجه ویژه دارد. در حالیکه وضعیت این عوامل در مناطق شهری ۱، ۲ و ۴ اهواز نسبت به سایر مناطق از وضعیت بهتری برخوردار است.
واژه‌های کلیدی:

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA