دوره 37، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 37 شماره 3 صفحات 326-313 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

Rights and permissions
1- گروه سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
2- گروه آب و هواشناسی، دانشکده برنامه‌ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
چکیده   (829 مشاهده)
اهداف: محدوده ایران با توجه به قرارگرفتن در منطقه خاورمیانه تحت تاثیر خصوصیات اقلیمی و ژئولوژیکی آن قرار دارد. از آنجایی که یکی از چشمه‌های اصلی در گسیل ذرات معلق به جو، بیابان است، مسائلی از قبیل طوفان شن، غلظت بالای ذرات معلق جوی، کاهش دید از مشکلات عمده اقلیمی و هواشناسی اخیر در کشور، مخصوصاً در استان‌های مرزی غربی است. هدف این پژوهش، شبیه‌سازی اندازه ذرات گردوغبار جوی به‌منظور آشکارسازی چشمه‌های گسیل آنها به منطقه غرب کشور بود.
روش‌شناسی: از روش‌های مدل‌سازی عددی و سنجش از دور برای رخدادهای شدید گردوغبار ژوئن 2016، نوامبر 2017 و اکتبر 2018 استفاده شد. داده‌های مورد استفاده شامل کدهای هواشناسی ایستگاه سینوپتیک، محصول عمق نوری آئروسل سنجنده مودیس و داده‌های مراکز ملی پیش‌بینی‌های محیطی برای اجرای مدل تحقیقاتی و پیش‌بینی وضع هوا بود.
یافته‌ها: خروجی‌های مدل عددی تحقیقاتی و پیش‌بینی وضع هوا در هر سه رویداد گردوغبار، مناطق واقع در شمال غرب کشور عراق (مرز بین عراق و سوریه)، مناطق شمال عربستان و مناطق شرقی عراق هورالعظیم به‌عنوان چشمه‌های اصلی گسیل ذرات گردوغبار برای منطقه مورد مطالعه، شناسایی شدند. گردوغبارهای منشأگرفته از این مناطق در یک راستای شمال غربی-جنوب شرقی و با گستردگی مکانی و زمانی قابل توجه تداوم بیش از 3 روز و گسترش مکانی مناطق غربی ایران به‌خصوص کرمانشاه را تحت تاثیر قرار می‌دهند.
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج به‌دست‌آمده از این پژوهش، تصاویر عمق نوری آئروسل سنجنده مودیس و شبیه‌سازی مدل تحقیقاتی و پیش‌بینی وضع هوا برای شناخت ویژگی‌ها و مناطق منشأ گردوغبارهای شدید ورودی به منطقه کرمانشاه از کارآیی قابل قبولی برخوردار هستند.
شماره‌ی مقاله: 2
واژه‌های کلیدی: