Persian
دوره 37، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 37 شماره 3 صفحات 368-361 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

How to cite this article
Doughaei M, Mahdinia M, Daneshvar M. Identifying the Factors Affecting the Variations of Urban Settlement patterns Based on Social Ecology in Different Dimensions by Content Analysis Method. GeoRes 2022; 37 (3) : 6
URL: http://georesearch.ir/article-1-1345-fa.html
دوغایی محمدمهراد، مهدی نیا محمد هادی، دانشور مریم. شناسایی عوامل موثر بر تحولات الگوی سکونت شهری از منظر بوم‌شناسی اجتماعی در ابعاد مختلف به روش تحلیل محتوا. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1401; 37 (3) :361-368

URL: http://georesearch.ir/article-1-1345-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه شهرسازی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
چکیده   (812 مشاهده)
اهداف: شهرها به دلیل برخورداری از ویژگی‌های خاص اقتصادی و اجتماعی همواره جاذب جمعیت بوده‌اند. البته این تحرکات جغرافیایی، خاص مهاجران نبوده و ساکنین شهرها نیز با هدف ارتقاء پایگاه اجتماعی، دائماً در حال تغییر محل سکونت خود هستند. مجموعه این تحولات اجتماعی-فضایی، تاثیرات به‌سزایی بر الگوی سکونت شهری می‌گذارد که پیچیدگی فرآیند برنامه‌ریزی شهری را دوچندان می‌کند. لذا آگاهی از عوامل موثر بر این تحولات، بسیار ضروری است. از این رو، مقاله حاضر از طریق رویکرد بوم‌شناسی اجتماعی، به شناسایی عوامل موثر بر الگوی سکونت شهری پرداخت.
روش‌شناسی: این پژوهش با روش تحلیل محتوا و در سال 1400 انجام شد. انتخاب محتوا از میان منابع انگلیسی، از صاحب‌نظران بوم‌شناسی اجتماعی و به شرط پرداختن به مباحث مرتبط با سکونت شهری، انتشار در بازه زمانی 1925 به بعد و در دسترس‌بودن نسخه الکترونیکی انجام شد. نهایتاً 18 مطالعه دست اول انتخاب و فرآیند خلاصه‌سازی، کدگذاری و مقوله‌بندی صورت پذیرفت. در آخر، مفاهیم، مقوله‌ها و عوامل تحقیق، تحت تحلیل‌های کمی قرار گرفتند.
یافته‌ها: یافته‌ها از تحلیل متغیر اول نشان داد که به ترتیب، مفاهیم با ابعاد اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بیشترین فراوانی را داشتند. یافته‌ها از تحلیل متغیر دوم نیز حاکی از این بود که از بین عوامل 10گانه موثر بر الگوی سکونت، عوامل "فاصله اجتماعی" و "تحرک اجتماعی-فضایی" بیشترین فراوانی را دارند. یافته‌های ناشی از تحلیل همبستگی میان این عوامل نیز نشان داد که عامل "تجانس اجتماعی" به دلیل همبستگی بالا با شش عامل دیگر، بیشترین تاثیر را بر الگوی سکونت شهری داشت.
نتیجه‌گیری: نتایج حاکی از آن بود که عوامل 10گانه تحقیق، از طریق شبکه‌ای از تاثیرات و تاثرات، تحولات اجتماعی-فضایی را رقم زده و الگوی سکونت در شهرها را دستخوش تغییر کردند.

شماره‌ی مقاله: 6
واژه‌های کلیدی:

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA