دوره 37، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 37 شماره 3 صفحات 398-391 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

Rights and permissions
1- واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی، نور، ایران
2- دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
چکیده   (903 مشاهده)
اهداف: بهترین راه مقابله با مخاطرات طبیعی و در راس آن زلزله، ارتقای تاب‌‌آوری سکونتگاهی در ابعاد مختلف است. بنابراین شناخت تاب­آوری وضع موجود نقشی حیاتی در کاهش آسیب­پذیری شهرها به همراه دارد. هدف از این پژوهش، ارزیابی تاب‌آوری کالبدی-اقتصادی منطقه 12 شهر تهران در مواجه با زلزله بود.  
روش‌شناسی: این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی انجام شد. برای جمع‌آوری داده‌ها از روش کتابخانه‌‌ای-اسنادی و برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم­افزارهای ArcGIS و Super Decision و مدل‌های FANP و Anselin Local Morans استفاده شد.
یافته‌ها: بیشترین ضریب در بین شاخص‌های موثر بر تاب­آوری منطقه به ترتیب مربوط به شبکه حرکت و دسترسی (261/4)، وضعیت ساختمان (925/3)، کاربری‌ها (218/3)، پایداری اقتصادی (211/3)، تراکم (3.002)، خصوصیات زمین بستر (544/1) بود. وضعیت تاب‌آوری بسیار کم با بیشترین میزان، 8895457مترمربع از مساحت منطقه را دربرگرفت و 522081مترمربع (19/7%) در وضعیت تاب­آوری بسیار زیاد قرار داشت. تفاوت معنی­داری از لحاظ تاب­آوری بین نواحی شش­گانه منطقه 12 وجود داشت. در بعد تاب­آوری کالبدی، ناحیه شش و یک، بیشترین میزان تاب‌آوری و ناحیه سه کمترین میزان تاب­آوری را داشتند. در بعد تابآوری اقتصادی، محلات بازار، بهارستان و مختاری بهترین وضعیت و محلات پامنار و هرندی بدترین وضعیت را داشتند.
نتیجه‌گیری: نواحی جنوبی منطقه نسبت به نواحی شمالی در وضعیت تاب­آوری بسیار کم قرار دارند که نیازمند برنامه­ریزی سریع به­منظور افزایش تاب­آوری است.
شماره‌ی مقاله: 9
واژه‌های کلیدی: