Persian
دوره 37، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 37 شماره 2 صفحات 293-285 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

How to cite this article
Beiramali Kivi F, Sabokkhiz F, Amirahmadi A, Ghahroudi Tali M, Jamalabadi J. Investigation of Sedimentary Environment Changes in Quaternary Deposits of Mahdasht Alluvial Fan. GeoRes 2022; 37 (2) :285-293
URL: http://georesearch.ir/article-1-1247-fa.html
بیرامعلی کیوی فرشته، سبک‌خیز فاطمه، امیراحمدی ابوالقاسم، قهرودی تالی منیژه، جمال آبادی جواد. بررسی تغییرات محیط رسوبی در نهشته‌های کواترنری مخروط‌افکنه ماهدشت. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1401; 37 (2) :285-293

URL: http://georesearch.ir/article-1-1247-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا و مدیریت محیطی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران
2- گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه‌ریزی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
3- گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده   (967 مشاهده)
اهداف: بر اثر تغییرات برودتی و اقلیمی کواترنری، خاک‌های بسیاری به شکل رسوب، به وسیله اشکال مختلف فرسایش، وارد چرخه کندوکاوی یا ترسیب شده است. از جمله فرم‌های حاصل از رسوب‌گذاری رودخانه‌ها، مخروط‌افکنه‌ها هستند. مخروط‌افکنه ماهدشت در جنوب کرج، از میراث برجای‌مانده از تغییرات اقلیمی کواترنری بوده است. پژوهش حاضر با بررسی تغییرات بافت، pH و رنگ، در لایه‌های رسوبی مخروط‌افکنه ماهدشت سعی دارد که برآیندی از تغییرات محیطی منطقه مطالعاتی به دست دهد.
روش‌شناسی: پژوهش حاضر از نظر هدف، بنیادی و از لحاظ روش‌شناسی، علی مقایسه‌ای و پیمایشی است که اطلاعات آن به روش اسنادی و میدانی و آزمایشگاهی گردآوری شده است. برای دستیابی به هدف مورد نظر تعداد ۱۹ نمونه از یک ترانشه ۵ متری برداشت و در آزمایشگاه، مورد آزمایش گرانولومتری، آزمایش اسیدیته و قلیائیت رسوب و آزمایش تعیین رنگ خاک قرار گرفت. پس از انجام آزمایش‌ها، داده‌های به دست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: یافته‌های به دست آمده نشان داد که در میان لایه‌های رسوبی مخروط‌افکنه، لایه A۲ با ضخامت زیاد، بیشترین تفاوت بافت را با لایه‌های دیگر داشته است. به طور کلی ریزدانه بودن، قلیائیت بسیار ضعیف و رنگ زرد روشن با درجه خلوص بالا، ویژگی بارز لایه‌های مطالعاتی بوده است.
نتیجه‌گیری: شواهد نشان داد که نوسانات و تغییرات محیطی کواترنری پایانی به صورت تناوبی از انواع جریان‌های سیلابی انرژی متوسط تا پایین، مبین دوران گرم و خشک است. رخساره‌های بین کانالی مخروط‌افکنه، جریان‌های کانالی با انرژی بالا، متوسط و ضعیف را شامل می‌شود. جریان متوسط رو به بالا که مشخصاً در افق A۲ با ضخامت ۱۵۹سانتی‌متر و سه منشأ رسوبی ردیابی شد، مبین بارش‌های یکنواخت و مستمر و به مدت طولانی است و می‌تواند مبین دوران سرد و مرطوب باشد.
واژه‌های کلیدی: