دوره 36، شماره 4 - ( 1400 )                   جلد 36 شماره 4 صفحات 381-373 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

Rights and permissions
1- گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده   (2202 مشاهده)
اهداف: با سرعت‌گرفتن زندگی و به تبع آن تغییر در پدیده‌ها، هویت افراد و شهرها مساله‌ای است که به‌صورت گسترده مورد توجه قرار می‌گیرد، چراکه نشانه اصالت و تمدن خواهد بود. هدف این پژوهش بازنمایی و گونه‌شناسی مولفه‌های هویت‌بخش محله لنبان برای کاربست به نابسامانی‌های تغییرات کالبدی نوین بود.
روش‌شناسی: این مطالعه پدیدارشناختی در سال ۱۳۹۷ در مورد محله لنبان اصفهان انجام شد. با مراجعه به منابع مکتوب، منابع مربوط به دوره قاجار از نظر داشتن اطلاعات در رابطه با موقعیت مذکور امکان‌سنجی و شناسایی شدند. پس از جمع‌آوری داده‌ها، جداول متکی بر مقیاس تعین محلات مشخص و با تحلیل‌هایی نظیر کدگذاری محتوا به آنها پراخته شد. در نهایت پس از دسته‌بندی، داده‌ها گونه‌شناسی شدند.
یافته‌ها: به‌منظور شناخت و گونه‌شناسی مولفه‌های هویت‌بخش محلات، در اولین مرتبه به تفکیک میزان تاثیرگذاری مولفه‌های مشخص‌شده، بر افراد ناظر از لحاظ سطح ادراک پرداخته شد که در سه مقیاس شهری، میان‌محله‌ای و محلی بود. در گونه‌شناسی دوم، مولفه‌های یافت‌شده در منابع تاریخی، به تفکیک منشا پیدایش به سه دسته عناصر طبیعی، عناصر مصنوع و عناصر اجتماعی و انسانی تفکیک شدند.
نتیجه‌گیری: قیاس و تحلیل گونه‌های یافت‌شده با یکدیگر و هر گونه با گونه دیگر حاکی از آن است که تاثیر مولفه‌های برگرفته از قابلیت‌های محیطی در تمامی مقیاس‌ها بر ایجاد هویت آن محله تاثیر بیشتری داشته است و برخلاف انتظار میزان تاثیرگذاری مولفه‌های هویت‌بخش محیطی در مقیاس درون‌محله‌ای با اختلاف بسیار زیادی از مولفه‌های هویت‌بخش از قابلیت‌های تعاملات ساکنین بیشتر بوده است.
واژه‌های کلیدی: