Geographical Research- راهنمای نویسندگان
راهنمای تهیه و ارسال مقالات فصلنامه تحقیقات جغرافیایی

Restore images and colors  | Post date: 2017/05/23 | 

ضوابط اخلاقی و حقوق مادی

- ضوابط اخلاق نشر در فصلنامه تحقیقات جغرافیایی مبتنی بر دستورالعمل‌های کمیته اخلاق نشر است.

- تمامی مقالات رسیده که از مرحله انطباق موضوعی و ساختاری عبور نمایند مورد داوری همتراز توسط داورانی خارج از سیستم مدیریت نشریه قرار می‌گیرند (فلوچارت بررسی مقالات).

- تمامی نویسندگان در هنگام ارسال مقاله باید فرم "تعهد رعایت اخلاق نشر، واگذاری حقوق مادی، افشای تعارض منافع و معرفی نویسندگان" را امضا نمایند (این فرم به صورت انگلیسی است و اطلاعات باید در فایل تایپ شده و امضای دیجیتال نویسندگان درج شود). با امضای این فرم، نویسندگان متعهد می‌شوند که "مقاله ارسالی در هیچ نشریه‌ای در حال بررسی نیست و به چاپ نرسیده و تا پایان مراحل بررسی و حصول نتیجه قطعی در این نشریه برای هیچ نشریه دیگری ارسال نخواهد شد و نویسندگان در صورت پذیرش نهایی مقاله برای انتشار موظف به همکاری با ویراستاران نشریه تا مرحله صفحه‌بندی و انتشار مقاله هستند".

- نویسنده(گان) تمامی حقوق مادی ناشی از انتشار مقاله (نه حقوق مادی ناشی از محتوای مقاله) را به نشریه واگذار می‌نمایند و نشریه در فروش نسخه‌های کاغذی به هر تعداد، انتشار و فروش الکترونیک مقاله در سایت نشریه و انتشار الکترونیک مقاله در نمایه‌های مختلف اختیار تام دارد و حقوق مادی حاصل از آن منحصراً در اختیار نشریه است. تمامی نویسنده‌(گان) با امضای "تعهدنامه نویسندگان مقالات" بر این حق نشریه صحه می‌گذارند. 

- تمامی نویسنده(گان) مقالات موظف به رعایت "پروتکل‌های اخلاق پژوهش" طی کلیه مراحل انجام پژوهش هستند و می‌بایست کلیه تاییدیه‌های حرفه‌ای و اخلاقی لازم برای انجام هر پژوهش را اخذ نموده و در هنگام ارسال مقاله در اختیار نشریه قرار دهند. همچنین، اعلام تمامی منابع مالی مورد استفاده برای انجام پژوهش و تعارض منافع احتمالی نویسنده(گان) الزامی است. ضوابط اخلاق پژوهش انتشارات پژوهشی آفرند مبتنی بر "دستورالعمل کمیته اخلاق نشر در مورد تعامل موسسات پژوهشی و نشریات در زمینه صداقت در پژوهش" (http://publicationethics.org/resources/guidelines-new/cooperation-between-research-institutions-and-journals-research-integrity) است.

- مقالات ارسالی از طرف نویسندگان نباید مشمول "انتشار تکراری" یا "سرقت علمی- ادبی" شوند و بر این مساله نیز در "تعهدنامه نویسندگان مقالات" تاکید شده است. در ارجاع به منابع دیگر نباید عین متن مورد استفاده قرار گیرد و باید نقل به مضمون شود. هرگونه استفاده از متن، داده‌ها و تحلیل‌های منابع دیگر که شائبه دستبرد بدون ایجاد تغییرات کافی را ایجاد نماید مشمول سرقت علمی- ادبی است و این مساله شامل مقالات دیگر خود نویسنده(گان) نیز می‌شود. حتی اگر از پژوهشی واحد، چندین مقاله استخراج شده باشد، متن و منابع مورد استفاده نمی‌توانند کاملاً یکسان باشند و از داده‌های مشابه در مقاله استفاده شود. در صورتی که انجام سرقت علمی- ادبی توسط نویسنده(گان) توسط سردبیر محرز شود با ایشان طبق دستورالعمل‌های "کمیته اخلاق نشر" برخورد خواهد شد. جریمه این عمل از تذکر شفاهی تا اطلاع به سازمان مربوطه نویسندگان و ارگان‌های تصمیم‌گیر نشریات پژوهشی متغیر است. 

- تمامی نشریات انتشارات پژوهشی آفرند دارای دسترسی آزاد تحت گواهینامه عمومی Creative Commons Attribution-NonCommercial ۴.۰ International  هستند.


 هزینه های انتشار مقالات
برای آگاهی از هزینه‌های انتشار اینجا را کلیک کنید.


مراحل گردش کار مقالات 
- تکمیل و امضای فرم تعهدنامه نویسندگان توسط همه نویسندگان الزامی است و مقالاتی فاقد این فرم مورد بررسی و انتشار قرار نمی‌گیرند (فرم را از اینجا دریافت کنید). 

- مقالات رسیده جهت انطباق موضوعی و برخورداری از حداقل کیفی و همچنین رعایت ساختار نگارشی مورد نظر نشریه مورد بررسی قرار می‌گیرند (حداکثر طی ۷۲ ساعت).  مقالاتی که از نظر ساختاری با فرمت نشریه منطبق نباشند تا حداکثر ۳ بار فرصت دارند که توسط نویسندگان مقاله اصلاح شوند (بررسی ساختاری اول توسط نشریه به صورت رایگان انجام می‌شود و بررسی‌های دوم و سوم مشمول هزینه خواهد بود). مقالاتی که پس از ۳ بار اصلاح ساختاری همچنان با فرمت مورد نظر نشریه مغایر باشند رد ساختاری خواهند شد و در صورتی که نویسندگان بخواهند دوباره آنها را در دستور کار نشریه قرار دهند باید آن را به عنوان مقاله جدید در سیستم ثبت نمایند. مقالاتی که از نظر موضوعی یا حداقل کیفیت مورد پذیرش نشریه نباشند نیز در این مرحله رد می‌شوند (فلوچارت بررسی مقالات).

پس از تایید در این مرحله، مقاله برای انتخاب داوران تخصصی برای سردبیر (یا دبیر تخصصی مربوطه) ارسال می‌شود. زمان معیار دریافت مقاله در نشریه، تاریخ ارسال آن برای تعیین داور است و اگر نویسندگان موارد ساختاری مورد نظر نشریه را رعایت نکنند و مقاله برای مدت زمانی در مرحله ابتدایی تا قبل از ارسال برای تعیین داوران باقی بماند، حقی برای نویسندگان در جهت پذیرش مقاله ایجاد نمی‌شود.

- پس از تعیین داوران توسط سردبیر، با اخذ حداقل ۳ جواب داوری که باید حتماً یک جواب مربوط به داور روش‌شناسی و آماری باشد، مقاله برای جمع‌بندی داوری به سردبیر ارسال می‌شود. اگر پاسخ نشریه در مرحله داوری (از تاریخ ارسال مقاله برای تعیین داوران تا اعلام جمع‌بندی نظر داوران به نویسندگان) از ۳ ماه تجاوز کند، نویسندگان می‌توانند (منوط به اعلام انصراف قطعی از ادامه روند بررسی) مقاله خود را برای نشریه دیگری ارسال کند. شایان ذکر است که سردبیر در هر مرحله از بررسی می‌تواند مقاله را پذیرفته یا رد نماید و تعداد دفعات داوری یا اصلاح حقی برای نویسندگان مبنی بر اعتراض به تصمیم سردبیر ایجاد نمی‌نماید.

- در صورتی که پاسخ نشریه در این مرحله قطعی نباشد (پذیرش یا رد قطعی مقاله)، نویسندگان حداکثر ۳۰ روز فرصت دارند که مقاله را براساس نظر داوران اصلاح کرده و ارسال نمایند.

- پس از دریافت اصلاحات از نویسندگان، سردبیر یا فردی که از طرف سردبیر تعیین می‌شود وظیفه تشخیص کفایت اصلاحات را به عهده خواهد داشت. روند اصلاحات توسط نویسندگان و بررسی کفایت اصلاحات تا زمان اتخاذ تصمیم قطعی برای پذیرش یا رد مقاله ادامه می‌یابد، با این تفاوت که حداکثر زمان نویسندگان برای انجام اصلاحات مجدد ۷ روز است.

- در صورت رد قطعی مقاله در هر مرحله، نویسندگان حقی برای اعتراض ندارند و زمان بررسی حقی برای نویسندگان مبنی بر پذیرش مقاله ایشان ایجاد نمی‌نماید.

- پس از اعلام پذیرش توسط سردبیر، مقاله به بخش ویراستاری نشریه منتقل شده و تمام ویرایش‌های لازم توسط ویراستاران نشریه در مورد آن انجام می‌شود. نشریه در مورد اعمال ویرایش اختیار تام دارد و طی انجام این مرحله نویسنده(گان) موظف به همکاری با ویراستاران برای رفع ایرادات احتمالی هستند. ذکر این نکته ضروری است که نظر ویراستاران، برخلاف نظر داوران که جنبه مشورتی دارد، قطعی و لازم‌الاجراست. پس از تکمیل ویرایش و قبل از صفحه‌بندی، نسخه نهایی به تایید نویسنده رابط می‌رسد. عدم پذیرش نسخه نهایی توسط نویسنده(گان) به معنی انصراف از انتشار مقاله است و پرونده مقاله مختومه می‌شود. در چنین شرایطی، هزینه دریافتی در صورت مختومه‌شدن پرونده مقاله - به هر دلیل- به نویسنده عودت داده نخواهد شد.

- با توجه به اینکه مسئولیت صحت و سقم مطالب مقاله با نویسندگان است، مقاله پس از اتمام ویراستاری و بدون صفحه‌بندی (نسخه گلی‌پروف) برای نویسنده رابط ارسال می‌شود تا اشکالات احتمالی باقیمانده رفع شود و در نهایت به تایید نویسندگان برای انتشار برسد. از نظر نشریه، تایید نویسنده رابط (که حتماً همان ارسال‌کننده مقاله است) مبنای تایید نویسندگان است.


انواع فرمت قابل قبول برای نشریه :

​انواع فرمت مقالات مورد قبول نشریه؛ پژوهشی اصیل، پژوهشی نظری، پژوهشی کیفی، توصیفی و نظرسنجی، مروری تحلیلی و نامه به سردبیر است. 

پژوهشی اصیل:
این مقالات حاصل فعالیت پژوهشی نویسنده(گان) هستند و در آنها فرآیند تحلیلی روی داده‌ها انجام شده و صرفاً توصیفی نیستند. حداقل ۷۰% مقالات هر شماره به این مقالات اختصاص دارند. بخش‌های این مقالات شامل مقدمه، روش‌شناسی، یافته‌ها، بحث و نتیجه­‌گیری است (۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰کلمه؛ ۲۵ تا ۴۰منبع). توضیحات تکمیلی در قسمت دستورالعمل نگارش آورده شده است.

توصیفی و نظرسنجی:
مقالاتی که صرفا به جمع‌آوری داده‌های توصیفی از طریق ابزارهای گوناگون مانند چک‌لیست و پرسش‌نامه می‌پردازند و تحلیل آماری مشخصی در آنها ارایه نمی‌شود. این مقالات در حوزه مقالات پژوهشی نیستند و تنها در صورتی که بتوانند جنبه کاربردی قوی و اثرگذار خود را نشان دهند پذیرفته می‌شوند. بخش‌های این مقالات شامل مقدمه، ابزار و روش‌ها، یافته‌ها، بحث کاربردی و نتیجه‌گیری است (۲۰۰۰تا ۲۵۰۰کلمه؛ ۳۵ تا ۴۵منبع).

نامه به سردبیر:
این مقالات معمولاً به نظر افراد خبره در مورد مقالات منتشرشده در نشریه و احیاناً نقد آنها اختصاص دارد. در موارد مناسبتی، سردبیر می‌تواند شخصاً یا با دعوت از افراد صاحب‌نظر اقدام به نگارش این دست مقالات نماید. این مقالات یکپارچه و فاقد بخش‌بندی هستند (۸۰۰ تا ۱۰۰۰کلمه؛ حداکثر ۵ منبع).

مقالات با هر نوع فرمت (به غیر از نامه به سردبیر) باید دارای بخش های زیر باشد: 
الف) عنوان فارسی و انگلیسی (ترجمه دقیق)
ب) چکیده فارسی و انگلیسی (ترجمه دقیق) دارای بخش­ های اهداف و زمینه‌ها (Aims & Backgrounds)، روش­‌شناسی (Methodology)، یافته‌ها (Findings) و نتیجه‌گیری (Conclusion) حداقل ۲۰۰ و حداکثر ۳۰۰ کلمه
پ) کلیدواژه‌­های فارسی و انگلیسی (ترجمه دقیق)، حداقل ۳ و حداکثر ۶ کلمه 
ت) متن اصلی مقاله 

- تمامی مقالات (به غیر از نامه به سردبیر) باید در انتهای خود دارای ۵ بخش تشکر و قدردانی، تاییدیه‌های اخلاقی، تعارض منافع، سهم نویسندگان در مقاله و منابع مالی/حمایت‌ها باشند. گزارش همه این موارد الزامی است و فقط در صورتی که نوع پژوهش نیاز به تاییدیه اخلاقی نداشته باشد از عبارت "موردی برای گزارش وجود ندارد" استفاده نمایید.


دستورالعمل نگارش مقالات (پژوهشی اصیل)

۱- کل فایل مقاله را به صورت تک­ ستونی، در کاغذ  با فواصل مساوی ۳ سانتیمتر از بالا، پایین، چپ و راست،  با فونت فارسی B Mitra (اندازه ۱۲) و فونت انگلیسی Times New Roman (اندازه ۱۱) و با فاصله خطوط ۱.۵ واحد تنظیم نمایید.

۲- فایل مقاله باید دارای ۴ قسمت مجزا باشد : صفحه اول (۱ صفحه)، چکیده (۱ صفحه)، متن اصلی مقاله، منابع 

  صفحه اول 
باید عنوان فارسی و انگلیسی و مشخصات کلیه نویسندگان به ترتیب درج نام نوشته شود.

-  برای نویسنده مسئول باید نام، نام ­خانوادگی، آخرین مدرک اخذشده و رشته تحصیلی، وابستگی (به این صورت نام گروه آموزشی، نام بخش/مرکز تحقیقاتی، نام دانشکده/پژوهشکده، نام دانشگاه/پژوهشگاه، شهر، کشور)، شماره همراه، شماره ثابت و آدرس پستی و پست الکترونیک مشخص شده باشد.

-  برای سایر نویسندگان باید نام، نام­ خانوادگی، آخرین مدرک اخذشده و رشته تحصیلی، وابستگی (به این صورت نام گروه آموزشی، نام بخش/مرکز تحقیقاتی، نام دانشکده/پژوهشکده، نام دانشگاه/پژوهشگاه، شهر، کشور) و پست الکترونیک مشخص شده و ترتیب قرار گرفتن نام آنها مشخص باشد.

 چکیده
باید ابتدا چکیده و کلیدواژه­‌های فارسی و سپس چکیده و کلیدواژه­‌های انگلیسی نوشته شود. چکیده مقاله باید دارای ۴ قسمت مجزا باشد: اهداف و زمینه‌ها (Aims & Backgrounds)، روش­‌شناسی (Methodology)، یافته‌ها (Findings) و نتیجه‌گیری (Conclusion) حداقل ۲۰۰ و حداکثر ۳۰۰ کلمه

متن اصلی مقاله
باید دارای ۵ بخش مجزا باشد (۳۰۰۰ تا۴۰۰۰ کلمه -۲۵ تا۴۰ منبع):
مقدمه
- حتماً بدون تیتربندی بوده و دارای سه بخش است.
- در ابتدا باید به بیان مساله و تعریف پارامترهای مورد بررسی بپردازد.
- در ادامه باید با مرور ادبیات موضوع به تبیین ضرورت انجام پژوهش بپردازد.
- در انتها باید هدف از انجام پژوهش را بیان کند (به صورت جمله به زمان گذشته ساده؛ به هیچ وجه به صورت سئوال یا فرضیه نباشد).
- از ارایه مطالب پایان‌نامه/رساله‌ای مثل مدل مفهومی، نمودار پژوهش و ... به شدت پرهیز کنید.  
روش‌شناسی
- در ابتدا روش انجام پژوهش (از منظرهای گوناگون مد نظر نیست؛ فقط از منظر روش پژوهش) بیان شود (توصیفی-تحلیلی روش پژوهش نیست و حتماً باید روش دقیق مشخص شود؛ مثلاً علّی‌مقایسه‌ای، پیش‌آزمون-پس‌آزمون، پیمایشی و ...).
- زمان و مکان انجام پژوهش، جمعیت آماری مورد مطالعه، روش نمونه‌گیری، روش تعیین تعداد نمونه‌ها و نحوه گروه‌بندی حتماً قید شود.
- ابزارهای مورد استفاده برای جمع‌آوری داده‌ها به دقت شرح داده شود (در مواقع لازم ارجاع داده شود).
- مراحل انجام کار به دقت شرح داده شود.
- روش‌ها و آزمون‌های آماری مورد استفاده بیان شده و مشخص شود هر آزمون دقیقاً برای بررسی چه متغیرهایی مورد استفاده قرار گرفته است.  
یافته‌ها
- به طور کامل به زمان گذشته ساده نوشته شود.
- فقط به ارایه یافته‌های خود مقاله بپردازد و از هرگونه ارجاع‌دهی پرهیز شود.
- تمام جداول و نمودارهای مورد استفاده باید در این بخش مورد ارجاع قرار گیرند و مربوط به یافته‌های خود مقاله باشند (استفاده از هر نمودار یا جدول یا شکل از سایر مقالات اکیداً ممنوع است).
- از بیان یافته‌ها به زبان آماری به شدت پرهیز شود (یافته‌ها باید به نحوی بیان شوند که برای متخصص حوزه جغرافیا بدون اطلاعات تخصصی آماری قابل فهم و استفاده باشد). 
- تمام جداول و نمودارها با طیف رنگی سبز تهیه شوند و همه آیتم‌های آنها فارسی باشد (هیچ عددی انگلیسی نباشد). 
بحث
- هدف مقاله در ابتدا بیان شود.
- با ارایه یافته‌های مقاله (بدون تکرار آنچه در یافته‌ها آمده است) به مقایسه یافته‌های خود با سایر مقالات پرداخته شود.
- ارجاع‌دهی به میزان متناسب صورت گیرد و حجم بحث باید با مقدمه متناسب باشد.
- یافته‌ها تا جای ممکن تفسیر شوند.
- در انتها به بیان محدودیت‌های پژوهش و ارایه پیشنهادات پرداخته شود.
- هیچ‌گونه استفاده از شکل و جدول و نمودار در بحث مجاز نیست. 
نتیجه‌گیری
- به صورت کوتاه و موجز، نتیجه کلی مقاله با توجه به اهداف آن در قالب جملات خبری زمان حال ساده بیان شود (بدون استفاده از الفاظی همچون شاید، گاهی، می‌تواند و هر واژه عدم قطعی دیگر).


- در متن اصلی مقاله از آوردن پانویس پرهیز کنید. تنها موردی که پانویس می‌تواند ارایه شود زمانی است که مطلبی بیش از ۵۰۰ کلمه از منبعی نقل شده باشد که در این مورد باید در پانویس به منبع اشاره شود و صرف ارجاع کافی نیست.

- برای شماره گذاری دیاگرام (شکل، جدول، نمودار) در متن  سه سری شماره‌گذاری مستقل انجام شود. توجه داشته باشید که توضیحات هر دیاگرام باید به‌گونه‌ای باشد که بدون نیاز به متن مقاله بازگوکننده محتویات آن باشد (اندازه فونت فارسی ۱۰ و انگلیسی ۹) باشد.

- متن مقاله را به فارسی بنویسید و از نگارش کلمات با حروف رومن اکیداً پرهیز کنید؛ در مواردی که کلمه غیرفارسی معادل رایجی در زبان فارسی ندارد، همان کلمه با حروف فارسی آوانویسی شود. در هر جای متن که لازم به نظر می­رسد، معادل غیرفارسی کلمه فارسی در همان محل و داخل پرانتز آورده شود (به هیچ وجه از پانویس برای این موضوع استفاده ننمایید). بدیهی است که معادل غیرفارسی یک کلمه­ مشخص، فقط یک­بار و در اولین مورد استفاده کلمه فارسی آن نوشته می­‌شود.

- انتهای مقاله باید دارای ۵ بخش تشکر و قدردانی، تاییدیه‌های اخلاقی، تعارض منافع، سهم نویسندگان در مقاله و منابع مالی/حمایت‌ها باشند. در صورتی که موردی برای ارایه در هر تیتر وجود ندارد از عبارت "موردی برای گزارش وجود ندارد" استفاده نمایید.

منابع
ارجاع دهی در متن مقاله: باید به صورت کامل رعایت شود برای ارجاع به منبع اسم نویسنده اول به همراه سال در [...]  آورده شود. در صورتی که در یک [...] به بیش از یک منبع ارجاع شود با علامت ؛ از هم جدا شوند. 
منابع در انتهای مقاله: منبع‌دهی باید به روش هارواردی باشد. منابع مورد استناد در متن، در انتهای متن مقاله به ترتیب حروف الفبا درج شود. تمام منابع باید به حروف انگلیسی باشد (منابع فارسی به انگلیسی ترجمه شود). راهنمای منبع نویسی به شیوه هارواردی

تذکر مهم :  توجه داشته باشید که تنها منابع معتبر قابل استناد در نگارش مقالات پژوهشی منابعی هستند که محتوای آنها داوری‌همتراز‌شده باشد. به این ترتیب، کتاب، سایت اینترنتی، مطالب ارایه‌شده در کنفرانس‌ها، پایان‌نامه یا رساله دانشجویی و ... منابع معتبر نیستند و تنها مقالات منتشرشده در نشریات پژوهشی، منابع معتبر به حساب می‌آیند. به همین دلیل، حداقل ۸۰% منابع مورد استناد در مقاله ارسالی نویسندگان باید از مقالات منتشرشده معتبر باشند.


دستورالعمل ارسال مقاله

۱- فرستنده مقاله، به‌عنوان رابط کلیه امور مجله در مورد مقاله در نظر گرفته می­‌شود و کلیه مکاتبات و اطلاع‌­رسانی­‌های بعدی با وی صورت می­‌گیرد. در هنگام ارسال مقاله باید فرمی مبنی بر تایید و معرفی نویسنده رابط به امضای کلیه نویسندگان به مجله ارسال شود که در آن ترتیب درج اسامی نویسنگان و یک "نویسنده مسئول" نیز مشخص شده باشد. 

۲- به هنگام ارسال یا ویرایش پرونده مقاله دقت داشته باشید که چکیده فارسی و انگلیسی و کلیدواژه‌­های فارسی و انگلیسی و همچنین مشخصات خواسته‌شده نویسندگان به دقت در جای مناسب نوشته شوند. مقالات فاقد این اطلاعات در روند بررسی وارد نمی­‌شوند.

۳- پذیرش مقاله  تنها و تنها به‌صورت الکترونیک صورت می­گیرد.

۴- در صفحه‌ای که در این مرحله در اختیار شما قرار می‌گیرد، تمام قسمت‌های اجباری باید با اطلاعات صحیح تکمیل شوند. توجه داشته باشید که اگر سیستم نیز ارسال مقاله را تایید نماید، درصورتی‌که همه اطلاعات کامل نبوده و یا فایل مقاله به ترتیب عنوان‌شده ارسال نشده باشد، مقاله توسط مدیر سایت برگشت داده می‌شود. 

Topic URL in Geographical Research website:
http://georesearch.ir/find-1.48.16.en.html
Back to content primary page