[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: آخرين شماره :: جستجو :: ارسال مقاله :: ثبت نام ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی
اطلاعات نشریه
درباره نشریه
اهداف و زمینه‌ها
هیات تحریریه
نمایه‌ها و پایگاه‌های استنادی
آرشیو مقالات
شماره‌های پیشین
آخرین شماره
مقالات پذیرفته برای انتشار
برای نویسندگان
راهنمای نویسندگان
راهنمای منبع‌نویسی
فرآیند داوری
تعهدنامه نویسندگان
ارسال مقاله
برای داوران
راهنمای داوران
اصول شفافیت
بیانیه اخلاق نشر
بدنه تصمیم‌گیر و تیم ویرایشی
هزینه‌های نویسندگان
حق نشر و مالکیت معنوی
تشخیص و برخورد با تخلفات
افشای تعارض منافع
منابع مالی/تبلیغات/درآمدزایی
تناوب انتشار و ذخیره‌سازی
تماس با ما
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
گوگل اسکالر

Citation Indices from GS

AllSince 2019
Citations870614
h-index97
i10-index51
..
اطلاعیه
..
:: استاد محمد رضا حافظ نیا ::
 | تاریخ ارسال: 1397/4/24 | 
محمدرضا حافظ نیا در سال ۱۳۳۴ ه. ش در خُراشاد بیرجند و در خانواده ای کشاورز متولد شد. وی فرزند بزرگ خانواده بود و در سن شش سالگی پدر خود را از دست داد و تحت سرپرستی مادر و بهمراه دو برادر کوچکترش (علیرضا و حسن رضا) به زندگی خود ادامه داد.او تحصیلات ابتدایی خود را در دبستان دقیقی خراشاد و تحصیلات متوسطه خود را در دبیرستانهای خزیمه علم و شوکتی شهر بیرجند به اتمام رساند. وی در سال 1352 ه.ش دیپلم خود را در رشته طبیعی اخذ نمود و در همان سال با شرکت در کنکور سراسری، در رشته جغرافیای طبیعی دانشسرای عالی ( که دو سال بعد به دانشگاه تربیت معلم تغییر نام یافت) پذیرفته شد. او دوره لیسانس (کارشناسی) را در رشته جغرافیای طبیعی (علمی) با معدل 3.81 (از 4) به پایان رسانید.
پس از اتمام تحصیل، خدمت سربازی خود را در سال 1356 در ارتش آغاز نمود و به سبب فعالیت سیاسی در مرداد ماه 1357 به زندان افتاد. وی در دیماه 1357 موفق به فرار از زندان وکیل آباد مشهد گردید و فعالیت سیاسی خود را پس از انقلاب به مدت 4 سال ادامه داد  و سپس در سال 1363 ه.ش از سیاست کناره گیری کرد و به فعالیتهای آموزشی و علمی روی آورد.
در سال 1364 ه.ش پس از شرکت در کنکور فوق لیسانس (کارشناسی ارشد) در رشته جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس پذیرفته شد و در سال 1366 ه. ش از این مقطع فارغ التحصیل شد و بلافاصله در اولین کنکور دکتری جغرافیای انسانی (گرایش سیاسی) همین دانشگاه شرکت نمود و به عنوان اولین و تنها دانشجوی دکتری پذیرفته شد. وی دوره دکتری خود را در بهمن ماه 1369 با درجه ممتاز به پایان رسانید.
دکتر حافظ نیا در سال 1367 ه.ش به عنوان مربی در دانشگاه تربیت مدرس مشغول به کار  شد و در سال 1370 به رتبه استادیاری، در سال 1378 به رتبه دانشیاری و در سال 1382 به رتبه استادی ارتقاء یافت. او پس از سالها تدریس و تحقیق هم اکنون به عنوان استاد تمام پایه 29 در دانشگاه تربیت مدرس مشغول به خدمت می باشد. وی اولین دانش آموخته دوره های دکتری دانشگاه تربیت مدرس؛ و نیز بنیانگدار طرح ادامه تحصیل فرهنگیان که امروزه تحت عنوان دانشگاه فرهنگیان نامیده می شود؛ فصلنامه ایرانشناسی (به سه زبان فارسی، انگلیسی، اردو)؛ مرکز مطالعات آفریقا؛ انجمن ژئوپلیتیک ایران؛ فصلنامه علمی- پژوهشی و بین‌المللی ژئوپلیتیک می‌باشد. وی علاوه بر عضویت در انجمنهای جغرافیایی انگلستان، ایران، هند، و انجمن بین الملل جامعه شناسی ادیان، در سال 1385 به عنوان استاد نمونه کشوری و سپس در سال بعد به عنوان پژوهشگر رتبه اول کشوری در حوزه علوم انسانی و اجتماعی انتخاب گردید. همچنین کتاب "جغرافیای سیاسی ایران" وی در سالهای ۸۲ و ۸۳ به عنوان کتاب سال دانشگاهی و نیز قابل تقدیر کشوری برگزیده شد.
ذکر همه تولیدات علمی دکتر حافظ نیا اعم از کتب و مقالات علمی در قالب این کتاب نمی گنجد. تا کنون از او بیش از 23 جلد کتاب و بیش از220 مقاله علمی در فصلنامه ها و کنفرانسهای علمی داخلی و بین المللی منتشر گردیده است که در این کتاب به همه آنها اشاره ای نشده است. علاقه مندان می توانند با مراجعه به سی وی و بیوگرافی ایشان که در انتهای همین کتاب درج شده است، با عناوین آنها آشنا شده و محتوای آنها را از طریق مجلات، مجموعه مقالات و یا ناشرین مربوطه رد یابی نمایند.
بیشتر آثار و تالیفات دکتر حافظ نیا مملو از مفاهیم و مضامین نو و نظریه های جدید است که نشان از طبع خلاقانه و نوآورانه وی دارد. او به درستی از دستگاه معرفتی خرد محور و عقل گرا و از ذهنی خلاق و مکاشفه گر در فهم و کشف حقایق و واقعیت های جهان در حوزه های تخصصی خود برخوردار است.
نظریه های او حاصل تفکر و پژوهش شخصی در مسائل مربوط به رشته جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک و سایر حوزه های مربوطه می باشد که توانسته است به تولید معرفت علمی و مشارکت در افزایش علم بشر کمک نماید. او با تولیدات علمی نظری خود توانسته به درستی به این گزاره که : «سعی می کنم بیش از آنکه بخوانم، تفکر کنم و بیش از آنکه روایت کنم، تولید کنم» جامه عمل بپوشاند.
 
استادان و مربیان
برخی از مربیان و استادان‎ ‎دکتر حافظ نیا در طی دوران تحصیل عبارت بودند از دکتر دیانت‌نژاد، خانم دکتر فشارکی، دکتر حسین شکوئی، دکتر عزت ا... عزتی، دکتر سعید سمنانیان، دکتر احمد احمدی، دکتر محمدحسین پاپلی یزدی، دکتر مسعود مهدوی، دکتر مهدی طالب، دکتر بهلول علیجانی، دکتر مصطفی مومنی، دکتر شاپور گودرزی ‌نژاد و دکتر سید غلامرضا شیرازیان و نیز خانمها: دکتر دره میرحیدر و دکتر فاطمه بهفروز. در بین این بزرگان، نقش دکتر حسین شکوئی، دکتر عزت ا... عزتی و دکتر دره میرحیدر بارزتر بوده است.
 آراء و عقاید
 دکتر حافظ‌ نیا طرفدار فلسفه انسانگرایی است و دارای تفکر و نگرش انسانگرایانه و بشردوستانه می باشد.
او بر این باور است که فلسفه زندگی را کمال یابی مستمر بشریت، عشق به خدا و خالق جهان، تأمین مطلوب نیازهای مادی و معنوی انسانها، نوع دوستی و احترام به آزادی و حقوق  انسانها و سایر مخلوقات ، رفاه و آسایش، آرامش و امنیت، عدالت جغرافیایی و اجتماعی و همزیستی با طبیعت تشکیل می دهد. بر این اساس معتقد است که سازه‌های فلسفی، مذهبی، ایدئولوژیک، سیاسی، اجتماعی، اخلاقی، اقتصادی، فرهنگی، حقوقی، نظامی، امنیتی، آموزشی، درمانی و غیره باید بر مدار خدمت به انسانها تعریف و ساماندهی شوند. دکتر حافظ‌نیا همچنین به ترویج مکتب جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک انسانگرا اهتمام می ورزد. او بر این باور است که موثرترین عوامل تولید رنج  برای بشریت، سیاستمداران جاه‌طلب، رهبران دینی انحصارطلب  و مدیران و فعالین اقتصادی  زیاده‌طلب می‌باشد.
همدوره‌ای ها و همکاران
از میان همکاران و همدوره ای های وی می توان به  دکتر مهدی قندهاری، عباس فخاری، محمد بیک زاده، علی وزیری، دکتر یدالله کریمی پور، دکتر عبدالرضا رحمانی فضلی، دکتر عبدالرضا رکن الدین افتخاری، دکتر احمد پور احمد، دکتر محمد سلیمانی، دکتر محمد سلمانی، دکتر حسین نگارش، دکتر محمد حسین رامشت، دکتر زهرا حجازی زاده، دکتر حسن کامران، دکتر حسین شکوئی، دکتر زهرا احمدی پور، دکتر اکبر پرهیزکار، دکتر محمدحسین پاپلی یزدی، دکتر منوچهر فرج زاده، دکتر مهدی طاهرخانی و دکتر سیاوش شایان اشاره نمود.
دکتر محمد حسین پاپلی یزدی که خود از چهره های نامدار جغرافیای ایران به شمار می رود، در پیشگفتاری که در ابتدای کتاب «اصول و مفاهیم ژئوپلیتیک» درج شد، چنین نوشت:
«دکتر محمد رضا حافظ نیا از جمله معدود اساتیدی است که پشتوانه غنی علمی همراه با تجربه اجرایی و عملی، همت، جرات و خستگی ناپذیری و صداقت علمی را تلفیق کرده است. این خصیصه ها او را به صورت یکی از شاخص ترین چهره های علمی تاثیر گذار در کشور درآورده است».
با نگاهی به سوابق اجرایی دکتر حافظ نیا مشخص می شود که وی علاوه بر مسئولیتهای سیاسی که تا سال 1363داشته است، مسوولیتهای علمی مهمی از جمله مدیر کل آموزش ضمن خدمت وزارت آموزش و پرورش، معاون پژوهشی سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت)، رئیس خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور پاکستان، مشاور پژوهشی رئیس دانشگاه تربیت مدرس، مشاور برنامه ریزی و پژوهشی رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مدیر کل فرهنگی آسیا و اقیانوسیه در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، رئیس مرکز مطالعات آفریقای دانشگاه تربیت مدرس، رئیس انجمن ژئوپلیتیک ایران، و نیز عضویت در کمیته ها و شوراهای پژوهشی متعددی را در کارنامه خود دارد.
او در حال حاضر رئیس کمیته برنامه ریزی علوم جغرافیایی در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، عضو گروه جغرافیای سمت (سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها)، عضو شورای مشورتی جغرافیا و آمایش سرزمین (معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری) و مدیر قطب علمی و گروه آموزشی جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس است.
کارنامه علمی، اجرایی و مدیریتی دکتر محمدرضا حافظ نیا نشان می دهد که او بهر دلیلی، واقعا در سال 1363 از سیاست فاصله گرفته و با اتخاذ رویکرد علمی، آموزشی و فرهنگی چرخشی اساسی در زندگی خود انجام داده است و با تولیدات علمی خود، به حوزه معرفت شناسی بشر کمک کرده و آثار ماندگاری را از خود بجای گذاشته است. او خودش از این تغییر رویکرد راضی است و معتقد است در آن زمان تصمیم درستی برای ادامه زندگی خود، یعنی وانهادن حوزه سیاسی و اتخاذ رویکرد فعالیت علمی، گرفته است.
دکتر حافظ نیا یک نظریه پرداز و تبیین گر علمی است. او نظریات و تعاریف جدیدی از ژئوپلیتیک ارائه داده است که در سطح بین المللی مورد توجه و مقبولیت قرار گرفته است. وی عضو کمیته علمی «سمپوزیوم بین المللی آینده حیات و تمدن های بشری» به مرکزیت دانشگاه فرانکفورت بود. همچنین در کنفرانس بین المللی انجمن جغرافیدانان جهان که در گلاسکو در سال 2004 با حضور بیش از 4000 نفر از جغرافیدانان جهان برگزار شد، در بخش رویکردهای نظری ژئوپلیتیک، دکتر حافظ نیا به دلیل رویکرد علمی و تعریف و تبیین جدیدی که از ژئوپلیتیک در مقاله خود ارائه کرده بود، صدرنشین سخنرانان بود و در حقیقت جلسه با سخنرانی او افتتاح می گردید.
او خود در زمینه پژوهش علمی صاحبنظر بوده و کتابش در زمینه «روش تحقیق در علوم انسانی» به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر شده است. نسخه فارسی آن تا کنون 19 بار و گاهی اوقات با تیراژ 50 هزار توسط «انتشارات سمت» به چاپ رسیده است و به عنوان یکی از منابع معتبر دانشگاهی در حوزه روش تحقیق علمی  در ایران شناخته می شود.
عرضه آثار
تدوین و انتشار 15 جلد کتاب ( دو مورد به زبان انگلیسی )
اجرای 9 طرح تحقیقاتی و پژوهشی
چاپ و نشر 60 مقاله علمی-پژوهشی در مجلات علمی معتبر داخل و خارج از کشور
ارائه 50 مقاله علمی در همایشها و کنفرانسهای علمی داخلی و بین المللی
چاپ و نشر حدود 130 مقاله متنوع در فصلنامه‌ها ، ماهنامه‌ها و نشریات مختلف

منبع : وبلاگ شخصی دکتر محمدرضا حافظ نیا http://hafeznia.ir/
  
تسهیلات مطلب
سایر مطالب این بخش سایر مطالب این بخش
نسخه قابل چاپ نسخه قابل چاپ
ارسال به دوستان ارسال به دوستان


CAPTCHA
::
دفعات مشاهده: 9374 بار   |   دفعات چاپ: 479 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر
تحقیقات جغرافیایی Geographical Researches
Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 46 queries by YEKTAWEB 4645