اهداف و زمینه ها: رودخانه مرغاب یکی از سرشاخه های زاینده رود است. در حوضه ی این رودخانه مطالعات نو زمین ساختی قابل توجهی صورت نگرفته، اما عبور گسل های شازند، خوانسار و دالان از آن محرز شده است. هدف از این پژوهش، بررسی احتمال فعالیتهای نو زمینساختی در آن بخشی از حوضه ی مرغاب بوده که در مسیر گسل شازند قرار داشته است.
روش شناسی: یک مدل رقومی ارتفاع با دقت 30 متر برای این محدوده تهیه شده و لایه های زمین شناسی نیز به آن افزوده شد. سپس، این حوضه به 18 زیر حوضه تقسیم شده و اندازه گیری شاخصهای Hi ،Bs ،Af،SL،S، Facet% ، Vدر محیط های نرم افزاری آرک مپ، آرک ویو و گلوبال مپر انجام گرفت و شاخص نسبی زمین ساخت فعال (Iat) محاسبه گردید. برای مطالعات تکمیلی، بازدیدهای میدانی نیز صورت گرفت. در تحلیل نهایی، همه ی داده ها تلفیق شد. یافته ها: شاخص نسبی زمین ساخت (Iat) عموم زیر حوضه ها را فعال تا نیمه فعال نشان داده است. در امتداد مسیر گسل شازند، جابجایی هایی در سطوح آیینه گسل مشاهده شد. شبکه ی آبراهههای حوضه ی مرغاب، شواهدی از چرخش 90 درجه ای و تغییر مسیر آبراهه ها را نشان می دهد که با فعالیت های نو زمین ساختی و پایین افتادن سطح اساس و گسیختگی دریاچه موجود در منطقه مرتبط است. نتیجه گیری :در ادامه مطالعات صورت گرفته در مناطق همجوار، شواهدی از فعالیت گسل شازند در این منطقه نیز ارایه و اثبات شد. با توجه به اینکه در آینده احتمال ادامه فعالیت های زمین ساختی وجود دارد و می تواند برای انسان ها و تاسیسات موجود در منطقه خطر ساز باشد، لازم است که سیاستگذاران در برنامه ریزی های آتی خود این موضوع را مد نظر قرار دهند.
Sharifi Najaf Abadi R. Evaluation and analysis of evidence of Neotectonic activities in Murghab basin. GeoRes. 2021; 36 (2) URL: http://georesearch.ir/article-1-968-fa.html
شریفی نجف آبادی رسول. ارزیابی و تحلیل شواهد فعالیت های نو زمین ساختی در حوضه ی مرغاب. فصلنامه تحقیقات جغرافیایی. 1400; 36 (2)