Persian
دوره 35، شماره 1 - ( 1398 )                   جلد 35 شماره 1 صفحات 94-83 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML


History

How to cite this article
Khalaj M. Assessment of active tectonic by using geomorphic indices in Dezful- Andimeshk basin. GeoRes 2020; 35 (1) :83-94
URL: http://georesearch.ir/article-1-803-fa.html
خلج محمد. بررسی زمین‌ساخت فعال با استفاده از شاخص‌های ریخت‌سنجی در حوضه آبریز دزفول– اندیمشک. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1398; 35 (1) :83-94

URL: http://georesearch.ir/article-1-803-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، واحد تهران، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده   (3506 مشاهده)
اهداف و زمینه ­ها:تقریباً هیچ ناحیه­ای را در جهان نمی­توان یافت که تحت تاثیر فرآیندهای زمین­ ساختی قرار نگرفته باشد. از شاخص­های ریخت­ زمین­ ساختی حوضه آبریز به منظور بررسی زمین­ساخت فعال استفاده می­شود. ریخت­ سنجی را می­توان اندازه ­گیری کمی شکل چشم ­اندازهای روی زمین تعریف کرد که با استفاده از این اندازه­گیری­های کمی می­توان به شناسایی مناطق دارای تکتونیک فعال پرداخت. هدف از این پژوهش بررسی زمین­ساخت فعال در حوضه آبریز دزفول- اندیمشک با استفاده از پنج شاخص ریخت­ سنجی عدم تقارن حوضه زهکشی (Af)، برجستگی نسبی (Bh)، ضریب شکل (Ff)، انتگرال و منحنی فرازسنجی (Hi) و گرادیان طولی رود (SL) می­باشد. با انجام این پژوهش، میتوان به فرآیندهای فعال در حوضه دزفول- اندیمشک پی برد و از خسارت­های ناشی از بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله تا حدودی جلوگیری کرد.
روش ­شناسی: پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و از محاسبات کمی استفاده شده است. برای محاسبه شاخص ­ها از نرم­ افزار GIS و مدل رقومی ارتفاعی (DEM) با دقت 30 متر استفاده شد. برای هر شاخص نقشه پهنه­ بندی در گستره مورد بررسی تهیه گردید و هر کدام از شاخص­های مذکور از نظر فعالیت زمین­ساختی به پنج رده فعالیت بسیار بالا، بالا، متوسط، کم و بسیار کم تقسیم شد. در نهایت با میانگین­ گیری از رده کل شاخص­ها، شاخصی نهایی به نام شاخص زمین­ساخت فعال نسبی (Iat) حاصل شد و گستره مورد بررسی به چهار رده فعالیت زمین­ساختی بسیار بالا، بالا، متوسط و کم تقسیم گردید.
یافته ­ها: در زیر حوضه­های منطبق بر گسل­های دورق، گسل پیشانی کوهستان، بخش­هایی از گسل­های لهبری، رام هرمز و بالارود، شاخص­های اندازه­ گیری شده مقادیر بالایی را نشان می­دهند که به دلیل فعالیت زمین­ ساختی بالای منطقه می­باشد.
نتیجه­ گیری:نتایج حاصل از این پژوهش نشان می­دهد که فعالیت زمین  ­ساختی نسبی اخیر در حوضه دزفول- اندیمشک بالا و بسیار بالا است که به دلیل تأثیر گسل­های مذکور بر منطقه می­باشد.
واژه‌های کلیدی:

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول