Persian
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

Rights and permissions
1- دانشگاه حکیم سبزواری
چکیده   (44 مشاهده)
اهداف: سیلاب از جمله مخاطرات طبیعی است که سالانه باعث خسارات مالی و جانی فراوانی شده است. این پژوهش با هدف تعیین پهنه های خطر سیلاب در حوضه آبخیز فریزی با مدل شبکه عصبی مصنوعی ANNS و ماشین پشتیبان بردار SVM انجام شد تا با شناسایی عوامل موثر در وقوع سیلاب منطقه­، اقدامات لازم جهت کنترل، برنامه ریزی و اقدامات حفاظتی و مدیریتی در جهت کاهش خطر سیلاب انجام شود.
روش شناسی: جهت پهنه بندی خطر سیلاب  از 14 پارامتر محیطی استفاده شد. سپس 150 نقطه سیلابی در حوضه با استفاده از تصاویر ماهواره ای استخراج شد و به صورت تصادفی به 70% جهت آموزش مدل و 30% جهت اعتبار سنجی تقسیم شد. سپس لایه ها وزن دهی شد و نقشه های پتانسیل وقوع سیل با استفاده از روش شکست طبیعی به 5 طبقه بسیار زیاد، زیاد، متوسط، کم و خیلی کم طبقه بندی شد. سپس صحت مدلهای به کار رفته در پژوهش با استفاده از روش منحنی مشخصه عملکرد ROC مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها:صحت مدلهای به کار رفته در پژوهش با استفاده از روش منحنی مشخصه عملکرد ROC بررسی شد. طبق نتایج به دست آمده مقدار AUC در مدل ANNS، 923/0 و در مدل SVM، 898/0 به دست آمد که نشان دهنده عملکرد بهتر مدل ANNS  است.
نتیجه گیری:نتایج پهنه بندی نشان داد که سیلاب حوضه عمدتا در شیب های کم­، سازندهای مقاوم و غیر قابل نفوذ، ارتفاعات پایین تر و زمین های مجاور رودخانه ها (دشت های سیلابی) به وقوع پیوسته است. نواحی با خطر زیاد و خیلی زیاد در قسمت های مرکزی و خروجی حوضه قرار دارد. با توجه به سیل خیز بودن منطقه اقدامات مدیریتی و آبخیز داری در منطقه ضروری است.

 

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول