:: دوره 38، شماره 1 - ( 1401 ) ::
جلد 38 شماره 1 صفحات 97-91 برگشت به فهرست نسخه ها
همبستگی سطح توسعه انسانی با محرومیت جنسیتی و بهره‌مندی جنسیتی
مهدی نجفی1، محمد محبی*2، ابراهیم نگهداری3
1- گروه اقتصاد، واحد قشم، دانشگاه آزاد اسلامی، قشم، ایران
2- گروه اقتصاد، دانشکده مدیریت، اقتصاد و حسابداری، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
3- گروه اقتصاد، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران
چکیده:   (452 مشاهده)
اهداف: برابری جنسیتی به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر توسعه انسانی، حاکی از عدم تبعیض در جهت اشتغال، آموزش، سلامت، مشارکت اجتماعی و غیره بین زنان و مردان در جامعه است. هدف این پژوهش، بررسی سطح توسعه‌یافتگی استان‌های ایران از نظر درجه محرومیت و بهره‌مندی جنسیتی بود.
روش‌شناسی: این پژوهش گذشته‌نگر براساس نتایج سرشماری سال‌های ۱۳۸۸ و ۱۳۹۸ در استان‌های ایران انجام شد. داده‌های استان‌های ایران در مورد نوع سکونتگاه، تراکم جمعیت (نیروی انسانی)، فاصله از پایتخت، سطح توسعه انسانی و شاخص ناخالص داخلی با استفاده از چک‌لیست از سالنامه­های آماری ۱۳۸۸ و ۱۳۹۸ استخراج شد. داده‌ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چندمتغیره از طریق نرم‌افزار SPSS ۲۲ تحلیل شد.
یافته‌ها: بهره‌مندی جنسیتی و محرومیت جنسیتی با سطح توسعه انسانی، فاصله از پایتخت، تراکم جمعیت و نوع سکونتگاه همبستگی داشتند. همچنین سطح توسعه انسانی، فاصله از پایتخت، تراکم جمعیت و نوع سکونتگاه در سال‌های ۱۳۸۸ و ۱۳۹۸، واریانس شاخص‌های بهره‌مندی جنسیتی و محرومیت جنسیتی را به شکل معنی‌داری تبیین کردند.
نتیجه‌گیری: شاخص‌های توسعه انسانی (نوع سکونتگاه، تراکم جمعیت، فاصله از پایتخت، سطح توسعه انسانی) و شاخص ناخالص داخلی بر محرومیت جنسیتی و بهره‌مندی جنسیتی اثرگذار است.

 
واژه‌های کلیدی: شاخص توسعه انسانی، نابرابری جنسیتی، بهره مندی جنسیتی
متن کامل [PDF 1744 kb]   (97 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه‌ریزی شهری
دریافت: 1401/10/4 | پذیرش: 1401/12/14 | انتشار: 1402/1/15



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 38، شماره 1 - ( 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها