دوره 38، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 38 شماره 1 صفحات 43-35 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML


History

Rights and permissions
1- گروه علوم و مهندسی جنگل، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده   (677 مشاهده)
اهداف: تهیه نقشه کاربری اراضی اهمیت زیادی در مدیریت بهینه اراضی دارد. روش‌های مختلفی برای تهیه نقشه کاربری اراضی وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. هدف این پژوهش تهیه نقشه کاربری اراضی با تلفیق روش‌های نظارت‌شده، نظارت‌نشده، شی‌گرا، طیفی، شاخص‌های گیاهی و خاکی و نقشه‌های ارتفاع و شیب از منطقه فندقلو بود.
روش‌شناسی: این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی در منطقه فندقلو انجام شد. ابتدا تصویر پیش‌پردازش و سپس شاخص گیاهی تفاوت نرمال‌شده و شاخص خاکی درخشندگی استخراج و با باندهای تصویر ادغام شد. طبقات کشاورزی، آیش، مرتع و پهنه‌های آبی با استفاده از روش بیشینه احتمال استخراج شدند و روش‌های فیلتر انطباقی و برش تراکمی به ترتیب برای استخراج طبقات اراضی بایر و جنگل مورد استفاده قرار گرفتند. طبقات مناطق مسکونی و باغ نیز با استفاده از روش شی‌گرا استخراج شدند. در نهایت با استفاده از دانش کارشناسی و شناخت از منطقه مورد مطالعه و بر مبنای نقشه‌های کمکی شیب و ارتفاع، نقشه نهایی کاربری اراضی منطقه مورد مطالعه استخراج شد.
یافته‌ها: دقت کلی و ضریب کاپا برای روش ترکیبی نظارت‌شده، نظارت‌نشده، شی‌گرا، طیفی، شاخص‌های گیاهی و خاکی و نقشه‌های ارتفاع و شیب به‌ترتیب 28/97% و 96/0 به‌دست آمد.
نتیجه‌گیری: به منظور تهیه نقشه کاربری اراضی، با توجه به ویژگی‌های هر منطقه از نظر همگنی، تعداد طبقات و نوع تصویر ماهواره‌ای مورد استفاده، باید از ترکیب‌های متفاوتی از روش‌ها، شاخص‌ها و نقشه‌های کمکی استفاده کرد.

 
واژه‌های کلیدی: