Persian
دوره 37، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 37 شماره 2 صفحات 170-163 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

How to cite this article
Mojtahedzadeh A, Karkehabadi Z, Kamyabi S. Determining the Spatial Boundaries of Urban-Region for Semnan and its Surrounding Area Using the method of measurement of Inductive flows. GeoRes 2022; 37 (2) :163-170
URL: http://georesearch.ir/article-1-1320-fa.html
مجتهدزاده عسکری، کرکه آبادی زینب، کامیابی سعید. تعیین محدوده فضایی شهر-منطقه برای شهر سمنان و نواحی پیرامون آن با استفاده از روش اندازه‌گیری جریان‌های القای. فصل‌نامه تحقیقات جغرافیایی. 1401; 37 (2) :163-170

URL: http://georesearch.ir/article-1-1320-fa.html


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rights and permissions
1- گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران
* نشانی نویسنده مسئول: سمنان - شهرک دانشگاهی- مجتمع دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان ، کدپستی: 35131-37111
چکیده   (841 مشاهده)
اهداف: اختصاص غیراصولی منابع به مناطق برخوردار و محرومیت سایر مناطق موجب نابرابری­های توسعه اقتصادی شده است. هدف این پژوهش تعیین محدوده منطقه شهری سمنان با استفاده از روش اندازه­گیری جریان­ها (پایین به بالا) با بکارگیری شاخص­های جریان سفر و جریان کالا بین شهر اصلی و شهر پیرامونی استخراج شده از مبانی نظری بود.
روش­شناسی: از مرکز شهر سمنان حریمی به شعاع ۲۰ و ۵۰ کیلومتر در محیط GIS زده شده، شهر سمنان به عنوان شهر اصلی و شهرهای درجزین، سرخه، شهمیرزاد و مهدیشهر به عنوان شهرهای پیرامونی انتخاب شدند. برای تعین منطقه شهری باید میزان جمعیت جابه‌جاشده بین دو شهر و میزان کالای جابه‌جاشده محاسبه شده و با قرارگرفتن در فرمول­های مربوطه نمره نهایی هر شهر را محاسبه نمود.
یافته­ ها: بر اساس محاسبات، شاخص نمره نهایی (iT) شهرهای سرخه و درجزین به ترتیب برابر با ۱۱.۷۲ و ۱۸.۸۳­ دارای همبستگی متوسط، مهدیشهر برابر با ۲۸.۵۴ دارای همبستگی بالا و شهمیرزاد برابر با ۳۸.۵ دارای همبستگی خیلی بالا با شهر سمنان بودند. لذا محدوده منطقه شهری سمنان را می­توان شامل دو بخش مرکز (شهرستان سمنان) و قلمرو پیرامونی آن (شهرستان­های مهدیشهر و سرخه) تعیین نمود.
 نتیجه­گیری: وضعیت تعادل فضایی نظام شهری سمنان از حالت تک مرکزی در دهه‌های گذشته با افزایش تعداد شهرهای پیرامونی و واگرایی منطقه¬ای جمعیت، با سرعت متعادلی به سوی توسعه چند مرکزی گرایش داشته ولی هنوز فاصله زیادی با ایجاد تعامل کامل منطقه‌ای دارد که ایجاد منطقه شهری سمنان میتواند موجب تسریع این روند شده است.

 
واژه‌های کلیدی:

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA