دوره 37، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 37 شماره 2 صفحات 251-241 | برگشت به فهرست نسخه ها
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:

Print XML English Abstract PDF HTML

History

Rights and permissions
1- گروه شهرسازی، دانشکده فنی مهندسی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران
2- گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران
3- گروه شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، و احد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران
چکیده   (905 مشاهده)
اهداف: مشارکت یکی از شاخص‌‌های رهبری و نشانه بلوغ سازمانی جامعه محسوب می‌شود. مفهوم مشارکت ارتباط تنگاتنگ و مرتبط با مفهوم شهروندی دارد. هدف از این پژوهش، تدوین الگویی برای جلب مشارکت سازمان‌‌های مردم‌نهاد در نظام مدیریت شهری در کلان‌شهر تهران بود.
روش‌شناسی: روش تحقیق بر اساس هدف کاربردی و بر اساس روش توصیفی-تحلیلی است. اجرای تحقیق در کلان‌شهر تهران در 123 ناحیه شهرداری در سال 1399 تا نیمه اول 1400 و شامل مدیران نواحی شهر تهران (به تعداد 2654 نفر) بود. داده‌ها به صورت کتابخانه‌ای و مطالعات میدانی جمع‌آوری شد. تعداد 360 نفر مدیر و کارشناس انتخاب شد و به‌منظور تجزیه‌وتحلیل اطلاعات نیز از روش‌‌های آماری میانگین، جداول فراوانی و مدل تحلیل عاملی تاییدی بهره‌گرفته شد.
یافته‌ها: سازمان‌‌های مردم‌نهاد در مشارکت شهروندان در مدیریت شهری می‌تواند نقش حائز اهمیت و در خور توجهی داشته باشند. بار‌های عاملی روی مسیر‌های به‌دست‌آمده، نشان داد که الگوی مورد نظر از اعتبار و روایی قابل قبولی برخوردار بود و مقدار بار‌های عاملی تمام مسیرها بیش از 7/0 نشان داد؛ بنابراین سمن‌ها برای ارتقاء مشارکت شهروندان در مدیریت شهری می‌توانند در ابعاد مختلف نقش‌‌های مهم ایفا کنند.
نتیجه‌گیری: برای تحقق مشارکت سازمان‌های مردم‌نهاد در نظام مدیریت شهری، ابتدا باید بستر‌های لازم برای مشارکت سمن‌ها فراهم شود و پس از آن ابزار‌های مشارکت و تعیین هدف و نوع تخصص‌‌های سمن‌ها است که در میزان مشارکت تاثیرگذار است؛ بنابراین قصد و نیت مشارکت، ابزار‌های مشارکت و زیرساخت‌‌های مشارکت مولفه‌‌های اصلی مدل مشارکت سمن‌ها در نظام مدیریت شهری در بررسی و یافته‌های این تحقیق است.
واژه‌های کلیدی: